Lluita contra el malbaratament alimentari

  • Mercabarna contra el malbaratament d'aliments

L'any 2015 es va quantificar que el malbaratament alimentari a Mercabarna era del 0,5%, segons un informe de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'empresa Spora Sinergies, spin-off de la UAB, i la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA). L’any 2016 Mercabarna i els gremis del recinte van signar un pla estratègic contra el malbaratament alimentari amb què es comprometien a reduir els excedents d'aliments.

El compromís de Mercabarna per assolir el malbaratament zero inclou projectes i iniciatives diverses que es desenvolupen a mitjà i llarg termini. 

Principals iniciatives

  • Col·laboració amb el Banc dels Aliments

Les aportacions de les empreses de Mercabarna al Banc dels Aliments representen el 32,7% del total de producte fresc que rep aquesta entitat. Des de 2002, disposa d'un magatzem dins de Mercabarna que serveix com a centre de recollida, triatge i distribució dels aliments frescos excedentaris.

Més informació sobre la col·laboració amb el Banc dels Aliments

  • App T-Mercabarna Solidària

És un projecte impulsat de manera conjunta per T-Systems i Mercabarna que permet repartir l'excedent d'aliments als col·lectius més vulnerables atesos per la Creu Roja. L’objectiu és simplificar la connexió entre les empreses distribuïdores d’alimentació i les entitats socials. Actualment, gairebé una desena d’empreses participen en aquesta iniciativa.

  • Premis Mercabarna Paco Muñoz

Aquests premis tenen com objectiu destacar els millors projectes d'aprofitament alimentari a Catalunya. El nom dels guardons és un homenatge a la tasca que va desenvolupar Paco Muñoz al llarg de la seva trajectòria professional en la lluita contra el malbaratament alimentari. El 2019 es va celebrar la primera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz. Al 2023 vam celebrar la tercera edició.

Més informació sobre els premis

  • Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari

Mercabarna ha creat una càtedra universitària dedicada a estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentari en les baules de la producció i la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EABB), és l'encarregada, conjuntament amb Mercabarna, de dur a terme el projecte.

Més informació sobre la Càtedra contra el malbaratament alimentari

  • Universitat d’estiu de Mercabarna

És un espai de trobada entre empreses del sector de l'alimentació, professionals, universitaris i equips d'investigació per promoure la transferència de coneixement i el networking. La primera edició va tractar sobre la sostenibilitat en la cadena agroalimentària, mentre que la segona es va centrar en analitzar les implicacions del malbaratament alimentari

Més informació sobre la Universitat d’Estiu de Mercabarna

  • Accions de sensibització adreçades a la ciutadania 

Els nens i nenes que participen als programes educatius de “5 al dia”, “Creix amb el Peix” i “Flors i plantes, cada dia!” a més d'aprendre hàbits d'alimentació saludable, prenen consciència sobre el valor dels aliments i les implicacions socials, econòmiques i ambientals que té llençar el menjar. Es distribueixen materials pedagògics on es donen consells per consumir de manera responsable i minimitzar el malbaratament alimentari a les llars.

A la 5a Cursa Mercabarna es van organitzar tallers de cuina d'aprofitament per als infants. A més, la lluita contra el malbaratament va ser la causa solidària de la Cursa i es van recaptar diners per finançar el programa "BCN comparteix el menjar.

Destaca la posada en marxa del programa pilot de visites ciutadanes, les "Visites insòlites", que donen a conèixer el paper de Mercabarna dins l'ecosistema alimentari català, en les quals es realitza un show cooking de cuina d'aprofitament amb productes de temporada 

  • Treball en xarxa 

Mercabarna participa activament en reunions de treball, fòrums de debat i conferències on es comparteixen estratègies per combatre aquesta problemàtica. Destaquen iniciatives com Ecowaste 4 Food, Refresh, la Xarxa pel dret a l'alimentació adequada o les jornades organitzades per entitats socials vinculades amb l'aprofitament alimentari, com és el cas del Banc dels Aliments, Rezero, Nutrició Sense Fronteres o Banc de Recursos, entre d'altres.