Foodback

El Foodback, el Centre d'Aprofitament Alimentari, és un projecte pioner en gestió d'excedents als mercats majoristes d'Espanya, que representa un pas endavant en el compromís de Mercabarna amb la lluita contra el malbaratament alimentari

Es tracta d'un nou sistema de gestió de matèria orgànica vegetal, fora del circuit de comercialització amb el qual es dona una segona vida a les fruites i hortalisses excedentàries. El Foodback és l'equipament clau en el nou sistema de gestió de matèria orgànica, on es fa el triatge de fruites i hortalisses aportades pels operadors de Mercabarna per a donar-los una segona vida.

En funció d'aquest cribratge, el producte es distribueix a entitats socials, sent el primer destinatari, o bé es transforma per a ser aprofitada al màxim.

Amb aquest projecte es converteixen els residus en recursos, en un procés que té un impacte positiu tant pel medi ambient com per la societat.

  • A qui va dirigit?

Va dirigit als usuaris del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, Biomarket i Zac.

Descarrega't el fulletó informatiu aquí

  • Aleshores, a nivell operatiu, què canvia?

Tota la matèria orgànica vegetal excedentària no aprofitable tant del Mercat Central de Fruites i Hortalisses com del Biomarket l’has d'abocar a la compactadora intel·ligent més propera, ubicada al teu pavelló. Recorda que aquesta compactadora hi pots abocar un màxim de 400kg al dia i un  total de 2.000kg a la setmana.

Tria bé què hi llences i ajuda'ns a incrementar el volum d'aliments aprofitats!

La matèria orgànica vegetal que consideris aprofitable s'ha de portar al Foodback per donar-li el dret a una segona vida.

El Foodback està al costat del Punt Verd i està obert de dilluns a dijous, de 7 a 17h; i divendres, de 7 a 18h.

Una vegada al Foodback, com es gestiona el triatge?

Els professionals ubicats al nou centre d'aprofitament d'aliments recepcionen el teu palet.

Palet aprofitable Palet no aprofitable
Si la majoria de matèria orgànica vegetal es considera aprofitable, es fa un triatge intern exhaustiu. La finalitat és abastir a totes les entitats socials col·laboradores o bé haurà de ser transformada per poder ser aprofitada. Si la majoria de matèria orgànica vegetal es considera no aprofitable, el personal de recepció lliurarà una documentació perquè et dirigeixis al Punt Verd.

A partir de l'1 de febrer del 2022 només podràs entrar al Punt Verd amb aquesta documentació.


Els nostres partners socials del projecte

  • Fundació Formació i Treball: Aporta l’experiència en inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat.
  • Banc dels aliments: Coordinació del projecte i la distribució d’aliments.
  • Creu Roja: Distribució d’aliments.
  • Càritas: Distribució d’aliments.
  • Programa Alimenta Barcelona: Distribució d’aliments.

El projecte té el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”La Caixa”.


Contacte

  • Foodback
  • 93 556 30 08 / 935 563 307 (Punt Verd)