Arrenca el Curs d'Estiu Mercabarna 2025: Gastronomia amb visió de futur.

Juliol 2025

Aquest matí ha arrencat el Curs d'Estiu Mercabarna 2025 amb una jornada intensa al CETT-UB centrada en la innovació i l'eficiència en el sector gastronòmic. La sessió ha estat inaugurada per la Direcció de Mercabarna i ha comptat amb les paraules de benvinguda de Pablo Vilanova, director general de Mercabarna, i de la Sra. Cristina Massot, secretària general del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que han destacat la importància de la formació i la innovació per al futur del sector alimentari.

La jornada ha continuat amb ponents de primer nivell com Ramon Perisé, cap d'I+D del restaurant Mugaritz, que ha obert el programa amb una inspiradora conferència sobre la relació entre creativitat i ciència a la cuina. Durant el matí, s'han abordat temes com la gastrofísica, la neurogastronomia i la innovació tecnològica aplicada a l'experiència del consumidor. La taula rodona moderada per Helena Martín, directora del Grup de Recerca de Cuina i Gastronomia del CETT-UB, ha reunit experts com Alberto Ibañez, Xef i Culinary Strategist, fundador de Plato Estudio i co-propietari de Fino Bar, Miguel Angel Cubero, director general tècnic d'Ingredalia, Juan Umbert, CEO a Makeat Barcelona i co-fundador de Plesh, i Mikel Díez, xef creatiu, investigador i docent del CETT-UB, que han compartit casos reals d'innovació aplicada.

La segona part de la jornada s'ha centrat en la sostenibilitat i l'eficiència logística, amb la participació de Mireia Barba, co-fundadora i presidenta de la Fundació Espigoladors, i una taula rodona sobre bones pràctiques en cuines escolars, hospitals i col·lectivitats. La taula rodona moderada per Inés Navarro, coordinadora del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, ha reunit experts com Elisabet Llorens, tècnic d'unitat Hoteleria a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Victor Quintillà, xef i propietari de Lluerna Restaurant, Manel Lorca, site manager de Sodexo, i Anna Raventós, directora de Programa Slow Food Educa.  El cas pràctic final, a càrrec de Nacho Calero, xef executiu i assessor culinari de Friolisa Pomona Iberia, ha posat en valor la gestió eficient "del camp al plat".

Amb una gran participació i un alt nivell de debat, la primera jornada del curs ha deixat clar que la gastronomia del futur passa per la col·laboració entre innovació, sostenibilitat i eficiència. Demà, el programa continuarà a Mercabarna amb una jornada dedicada al màrqueting gastronòmic i les estratègies de posicionament.

Taula rodona sobre casos d’innovació aplicada: cuina, ciència i creativitat.
Primera jornada del Curs d'Estiu Mercabarna 2025