Curs d'Estiu Mercabarna 2025

curs estiu mercabarna 2025

Gastronomia amb visió de futur: Innovació, Eficiència i Posicionament

Els dies 2 i 3 de juliol de 2025 va tenir lloc el Curs d'Estiu Mercabarna, una formació gratuïta, intensiva i presencial amb la col·laboració del CETT-UB, centre universitari de referència en gastronomia, turisme i hoteleria, adscrit a la Universitat de Barcelona.

La gastronomia es troba immersa en una transformació profunda. Els nous hàbits de consum, els reptes ambientals i l'impacte creixent de la tecnologia estan redefinint com cuinem, gestionem i comuniquem l'alimentació.

En aquest sentit, el curs "Gastronomia amb visió de futur: Innovació, Eficiència i Posicionament" va oferir una immersió pràctica i estratègica en els grans reptes i oportunitats que afronta avui el sector gastronòmic. La formació va posar el focus en àmbits com la innovació tecnològica, la sostenibilitat operativa i les estratègies de posicionament gastronòmic amb valor afegit.

Al final del programa, tots els participants van rebre un Certificat de Formació Contínua emès per CETT-UB.

Descarrega el programa aquí

Dates i lloc

Les sessions presencials van tenir lloc:

  • 2 de juliol (9:00 - 14:00 h): Sessions al CETT-UB
  • 3 de juliol (8:00 - 17:00 h): Sessions a les instal·lacions de Mercabarna (inclou dinar)
    • Trasllat gratuït amb autocar: A les 8:00 h, sortida del CETT cap a Mercabarna. A les 17:00 h, retorn al CETT amb autocar.
    • Visita opcional al Mercat del Peix: A les 07:00 h, s'ofereix una visita guiada al Mercat Central del Peix de Mercabarna (arribada pel teu compte).

A qui s'adreça?

La formació està pensada per a:

  • Professionals de la gastronomia, restauració col·lectiva i gestió alimentària.
  • Emprenedors/es del sector i foodtech.
  • Estudiants de grau o postgrau en cuina, turisme, alimentació o sostenibilitat.

Continguts del programa

Dia 2 de juliol

R+D+i, Creativitat i Ciència Gastronòmica

Desenvolupament de nous productes, gastrofísica, neurogastronomia i innovació tecnològica aplicada a l’experiència del consumidor.

  • Conferència: "Cuina i innovació: de la creativitat al laboratori"

Ramon Perisé, cap de R+D al Restaurant Mugaritz.

  • Taula rodona: "Casos d’innovació aplicada: cuina, ciència i creativitat"

Modera: Helena Martín, directora del Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia del CETT-UB.

Hi participen: Alberto Ibañez, xef i estrateg culinari, fundador de Plato Estudio i copropietari de Fino Bar. Miguel Ángel Cubero, director general tècnic d’Ingredalia. Juan Umbert, CEO a Makeat Barcelona i cofundador de Plesh. Mikel Díez, xef creatiu, investigador i docent del CETT-UB.

Eficiència, Logística i Sostenibilitat en Operacions

Optimització d’operacions, gestió d’estocs, cuines col·lectives, producció de proximitat i reducció de l’impacte ambiental.

  • Conferència: "Del camp al plat: noves organitzacions d'innovació social"

Mireia Barba, cofundadora i presidenta de la Fundació Espigoladors.

  • Taula rodona: "Bones pràctiques en cuines escolars, hospitals i col·lectivitats"

Modera: Inés Navarro, coordinadora del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya.

Hi participen: Elisabet Llorens, tècnica de la unitat d’Hostaleria a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Víctor Quintillà, xef i propietari del restaurant Lluerna. Manel Lorca, site manager de Sodexo. Anna Raventós, directora del Programa Slow Food Educa.

  • Cas pràctic: "Del camp al plat: logística, proximitat i gestió eficient"

Nacho Calero, xef executiu i assessor culinari de Friolisa Pomona Iberia.

Dia 3 de juliol

Màrqueting i Posicionament Gastronòmic

Neuromàrqueting, food design i packaging intel·ligent, comunicació digital i estratègies de negoci i posicionament amb valor afegit.

  • Conferència: "Neuromàrqueting i gastronomia"

Fernando Madrid, CEO de CHÖK.

  • Cas pràctic: "Food Design a la restauració"

Álvaro Arrieta, director del Màster en Direcció d’Hoteleria i Restauració del CETT-UB.

  • Conferència: "De la idea al mercat: posicionament amb valor afegit"

José Romero, F&B Partner Regional Spain - Balearic I. & Eastern Spain de MELIÁ.

  • Cas pràctic: "Posicionar la gastronomia amb alt valor social"

Olivia Torres, responsable de càtering de Mescladís.

  • Cas pràctic: "Packaging en el delivery"

Pol González, CEO de TORT

  • Taula rodona: "Estratègies d’eficiència i posicionament en la restauració"

Modera: Álvaro Arrieta, director del Màster en Direcció d’Hoteleria i Restauració del CETT-UB.

Hi participen: Ramón Rodríguez, CEO de Prezo. Mateo Prandini, director del Grup Pangea. Max Ros, fundador d’Acid Bar Project.

  • Visita a les instal·lacions de Mercabarna

Professorat

El curs compta amb un equip docent interdisciplinari format per professorat del CETT, xefs reconeguts, responsables d'R+D i experts en màrqueting, sostenibilitat i logística, així com representants d'empreses alimentàries i startups del sector foodtech.

Més informació