Mercabarna promou una societat públic-privada per gestionar la seva planta fotovoltaica

Febrer 2023

La societat es constituirà en els propers mesos i estarà formada per l'empresa adjudicatària Acelera Energía, l'Ajuntament de Barcelona, a través del programa MES Barcelona, i Mercabarna.

Mercabarna promourà la creació d'una societat públic-privada per a la gestió de la seva planta d'energia fotovoltaica, que al 2025 esdevindrà la més gran, situada en cobertes d’edificis de la Península Ibèrica. Aquesta societat, que es constituirà en els propers mesos, estarà formada per l'empresa adjudicatària Acelera Energía, l'Ajuntament de Barcelona, a través del programa MES Barcelona, i Mercabarna. Acelera Energía SCR, SA ha guanyat la licitació pública, en què s'han presentat 5 empreses més, per la qual cosa s'encarregarà també de la instal·lació, el manteniment i el subministrament energètic durant 25 anys.

En els propers mesos, l'energètica guanyadora del concurs instal·larà plaques fotovoltaiques als següents edificis propietat de Mercabarna: les 7 naus del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, el Mercat Central del Peix, 2 edificis de Mercabarna on se situen els magatzems logístics d'empreses majoristes i un aparcament en alçada per a l'ús dels usuaris del polígon alimentari. La superfície total ocupada per les plaques fotovoltaiques serà de 100.000 m2 i la potència instal·lada de 5,8 Mwp.

Estalvi de 1.700 tones de CO2

Segons apunta Ballarín, "l'objectiu és poder oferir a les empreses majoristes el 25% de l'energia que necessiten per realitzar la seva activitat a preus competitius, fora de les fluctuacions del mercat energètic, i aconseguir una reducció de 1.700 tones de CO2 a l'atmosfera".

Per aquesta raó, l'aspecte més valorat en la licitació ha estat el preu màxim de venda de l'energia generada, que serà de 49,79€ el megawatt hora (0,049€ el quilowatt hora), i que només estarà subjecte a l'apujada anual de l'IPC durant els propers 25 anys.

La societat públic-privada

Tal com estava previst en el contingut de la licitació, Acelera constituirà una societat en què hi participaran: Acelera, amb el 51% de les accions; l'Ajuntament de Barcelona, a través del programa MES Barcelona que té com a objectiu accelerar la transició energètica de la ciutat cap a energies verdes, amb el 24%; i Mercabarna que hi participarà amb altre 24%. Mercabarna oferirà la meitat de les seves accions a Assocome, l'associació que engloba les empreses del recinte alimentari.

La inversió necessària per tirar endavant el projecte és de 4 milions d'euros, que seran invertits entre tots els socis segons el percentatge de la seva participació en l'accionariat de la societat.

Un cop la societat mixta estigui constituïda, Acelera tindrà 10 mesos per instal·lar-hi la planta fotovoltaica.

L'energia sobrant per a carregadors de vehicles elèctrics

La societat abonarà anualment a Mercabarna 50.000 euros, en concepte de lloguer de les cobertes dels edificis de la seva propietat.

L'energia fotovoltaica obtinguda serà redistribuïda en autoconsum compartit entre les empreses majoristes, i quan hi hagi sobrants es comercialitzarà i s'invertirà, per exemple, en sistemes d'acumulació d'energia, carregadors per a vehicles elèctrics o en la tecnologia necessària en cada moment per subministrar amb energies verdes els mitjans de transport dels usuaris del recinte alimentari, pel qual passen diàriament 14.000 vehicles.

Mercabarna serà la planta fotovoltaica més gran en coberta de la península
Plaques fotovoltaiques a l'edifici comercial
Carregadors de vehicles elèctrics