Premiades 6 entitats que recuperen 12,5 milions de kg d’aliments a l’any

Novembre 2019

Els premis Paco Muñoz han reconegut els projectes de Kopgavà Service Trade, Ronda Fruits, Caprabo, Espigoladors, Ajuntament de Reus i Banc dels Aliments. 

Avui, la regidora de Comerç, Mercats, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha lliurat el 1ers Premis Mercabarna Paco Muñoz, creats per Mercabarna per promoure i reconèixer iniciatives que es duguin a terme contra el malbaratament alimentari, en l'esglaó de la producció i la distribució alimentària.

Ballarín ha presentat l'acte explicant que l'any 2021 Barcelona es convertirà en la Capital Mundial per a l'Alimentació Sostenible i acollirà la trobada internacional del Pacte de Milà, document signat l'any 2015 que mostra el compromís de 200 ciutats per desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans. "Mercabarna, -ha afirmat la regidora- com a element clau de la distribució alimentària de Barcelona, comparteix aquesta sensibilitat i treballa per promoure el consum responsable i el respecte per l'entorn”. 

Els guanyadors de les quatre categories dels Premis

  • Premi al Sector de la Producció Agrícola. Innovació i eficiència empresarial compatibles amb la lluita contra el malbaratament. 

Kopgavà Service Trade ha aconseguit reduir el tamany dels naps, xirivies i porros de les safates d’hortalisses per al brou gràcies a la intervenció al camp i a la seva planta d'envasat. Amb la reducció del tamany d'aquests aliments, així com de la seva manipulació i dels talls d'aquests productes -que oxiden els aliments i fan que es malmetin més ràpid- s'ha aconseguit una millora organolèptica, una major conservació i reduir molt les mermes. Gràcies a aquest sistema, Kopgavà ha aconseguit passar d'una merma de 40 grams per safata a una màxima de 10 grams.

  • Premi a la millor iniciativa d'Empresa Majorista. Consciència social, econòmica i ambiental des dels orígens.

Ronda Fruits, empresa majorista situada a Mercabarna, per la seva gran implicació en la donació de fruites i hortalisses al Banc dels Aliments des que, en 2002, es va inaugurar el magatzem d'aquesta entitat social al polígon alimentari. Al 2018, Ronda Fruits ha lliurat al Banc dels Aliments 7.300 kg.

  • Premi a la millor iniciativa d'Empresa Detallista. Treball d'implicació i coordinació de les persones de tots els supermercats.

Supermercats Caprabo pel seu programa pioner de Microdonacions. Aquest programa, que realitza en col·laboració amb el Banc dels Aliments des de 2010, implica a tots els supermercats que la cadena té a Barcelona. Amb un treball de coordinació entre Caprabo i el Banc dels Aliments, 150 entitats socials registrades al Banc recullen els aliments no comercialitzables però consumibles directament als diferents establiments de la cadena de supermercats, sense passar pel magatzem central del Banc, reduint així el temps de lliurament i facilitant el seu consum immediat. Amb el programa de Microdonacions, Caprabo recupera 1.532.191 kg d'aliments que ajuden a 904 llars a l'any.

  • Premi a la millor iniciativa de Treball en Xarxa. Implicació de tota la cadena, des de l'agricultor al consumidor. 

Fundació Espigoladors, que des de fa 5 anys, recull fruita i verdura apta per al consum que es descarta dels circuïts comercials. El 90% d'aquests productes són donats a entitats socials que les reparteixen entre persones necessitades. La resta d'aliments recuperats són transformats en conserves naturals i artesanals (melmelades, cremes, salses i patés), que es comercialitzen amb la marca Im-perfect. Al 2018, ha aconseguit recuperar 7.500 kg d'aliments, ha ofert 2.303.479 racions de menjar, ha donat formació i feina a 55 persones al seu obrador de conserves i ha realitzat accions de sensibilització a 26.464 persones.

  • Accèssit a la millor iniciativa de Treball en Xarxa. Implicació de diferents sectors i gran impacte

El Jurat ha decidit atorgar un premi ACCÈSSIT a la categoria de treball en xarxa a l'Ajuntament de Reus per tractar-se d'un projecte molt sòlid amb gran impacte social i que implica a molts actors. L'Ajuntament de Reus implementà, al 2016, el Programa de Gestió Alimentària en el qual ha aconseguit implicar institucions, entitats i empreses que col·laboren i ajuden a dur a terme i a finançar el projecte. Al 2018 s'han recuperat 204.833 kg d'aliments que s'han distribuït entre 5.037 persones i 1.811 famílies.

  • Menció Honorífica. Llarga trajectòria i treball transversal en la lluita contra el malbaratament

El Jurat ha decidit també fer una Menció Honorífica per al Banc dels Aliments de Barcelona, fundat al 1987, per ser una entitat pionera contra el malbaratament alimentari a Catalunya i per la seva implicació i cooperació amb molts projectes d'aprofitament alimentari que promouen la sostenibilitat i la solidaritat. Al 2018, el Banc dels Aliments ha aconseguit recuperar 9.161 tones (9.161.000 kg) d'aliments.

Els guanyadors dels premis
Paco Muñoz, un referent en la lluita contra el malbaratament
Imatge gràfica dels guardons