Mercabarna tindrà una xarxa de fred que reduirà costos i contaminació

Mercabarna, l’Ajuntament de Barcelona i Ecoenergies construiran una xarxa centralitzada per subministrar fred a les empreses del recinte que permetrà estalviar costos i reduir les emissions de CO2.

Aquest projecte, pioner entre els mercats majoristes del món i únic a Espanya, consisteix a aprofitar el fred que es genera durant el procés de gasificació del gas natural que arriba en estat líquid al Port de Barcelona.

L’empresa Ecoenergies construirà una planta al Port de Barcelona i una xarxa de distribució per traslladar aquest fred fins a Mercabarna. Mentre que, Mercabarna farà, dins del seu recinte, la xarxa que servirà per distribuir aquest fred a les instal·lacions de congelació i refrigeració de les empreses del recinte.

Estalvi en la factura
Un dels grans beneficis d’aquest projecte és l’estalvi econòmic que representarà per a les empreses de Mercabarna, que podran arribar a reduir la factura en energia fins a un 30%.

A més, apostar per aquesta font d’energia alternativa i deixar d’utilitzar els gasos flourats –els més comuns per refrigerar– també comporta d’altres avantatges com la disminució dels riscos higienicosanitaris, ja que s’elimina la possibilitat de contaminació per legionel·la, i la minimització de les despeses en manteniment d’instal·lacions.

Una xarxa menys contaminant
Aquesta xarxa també suposarà una millora pel que fa al medi ambient ja que es reduirà l’emissió de gasos –en aquest cas els flourats– que contribueixen a l’efecte hivernacle.

Tenint en compte que a Mercabarna hi ha la major concentració de fred industrial d’Espanya, són evidents el beneficis que aquest projecte tindrà per a la qualitat mediambiental de la ciutat. De fet, es calcula que es podran arribar a reduir en més de 13.000 tones les emissions de CO2 a l’any.

En marxa al primer semestre de 2017
Aquest projecte, que compta amb el suport de les associacions empresarials de la Unitat Alimentària, suposarà una inversió d’uns 23 milions d’euros, dels quals una quarta part seran assumits per Mercabarna. La posada en marxa de les infraestructures està prevista per al primer semestre de 2017.

Per veure la galeria d’imatges de la signatura del projecte, visiteu el Flickr de Mercabarna

El regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans de l'Ajuntament, J. Puigdollers; la tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament, S. Recasens, com a presidenta de Mercabarna; i el gerent d'Ecoenergies, À. Andreu, durant la signatura
Mercabarna compta amb 800.000 m3 d'instal·lacions de fred industrial