Acord per actualitzar les infraestructures del Mercat Central del Peix

L’Ajuntament de Barcelona, Mercabarna, el Gremi de Majoristes del Peix i l’Associació d’Aplegadors del Mercat Central del Peix van signar, el passat 26 de juliol, el conveni on s’estableixen les bases de la col·laboració que permetrà abordar la posada al dia de les instal·lacions del Mercat.
L’acord estableix que els empresaris –titulars de les parades ubicades en aquest centre en règim de concessió administrativa atorgada per l’Ajuntament– pagaran el cost total de les obres. A canvi, com a compensació per l’assumpció d’aquesta despesa, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a adoptar les mesures necessàries perquè les concessions administratives que tenen les empreses, i que finalitzaven el 2020, s’estenguin 18 anys més a partir d’aquesta data, temps que es calcula com a necessari per poder amortitzar la inversió que realitzaran els empresaris del Mercat.
“Signem un acord pioner i inèdit entre els mercats majoristes espanyols per impulsar una infraestructura com el Mercat Central del Peix, cabdal per al comerç i l’economia del nostre país”, va afirmar la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, durant l’acte de signatura del conveni.
A més, Recasens va contextualitzar aquest acord dins de l’aposta de l’Ajuntament per convertir Mercabarna en el Hub Alimentari del Mediterrani, un gran centre de recepció de mercaderies per a la seva redistribució a la resta d’Europa, “projecte que passa per seguir mantenint l’actual col·laboració público-privada i per tenir unes instal·lacions actualitzades i encara més competitives”, va afegir.
Per la seva banda, el president del Gremi de Majoristes, Leandre Serra, va ressaltar el bon posicionament internacional del Mercat Central del Peix, “som un dels pocs Mercats del món que no ha perdut pistonada, gràcies a la bona col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i Mercabarna i a la voluntat dels empresaris”, va comentar. Segons Serra, els empresaris del peix “volem ajudar a enfortir la marca Barcelona posant el nostre granet de sorra en la consolidació d’un model de comerç que sigui modern i competitiu”.

Actualització del Mercat
Aquest projecte inclou 25 actuacions diferents que han de servir per actualitzar les infraestructures vinculades a la seguretat alimentària, el medi ambient i els serveis que es presten als que operen en aquest centre. Aquest projecte tindrà un cost de més de 9 milions d’euros i contempla la renovació dels equipaments dedicats al reciclatge de residus i de les aigües residuals, la incorporació d’un nou enllumenat a la zona de venda i d’exposició de producte per aconseguir un major estalvi energètic, actuacions en la coberta, el fals sostre i la pavimentació del Mercat, entre d’altres.
Les obres es faran en diferents fases per tal de compaginar-les amb el funcionament diari del Mercat. La previsió és que els treballs comencin aquest any i estiguin completament enllestits el 2023.

(d'esquerra a dreta) El director general de Mercabarna, la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, el president del GMP i el president dels Aplegadors, durant la signatura del conveni