Mercabarna exporta el seu model a Montevideo

Montevideo, capital d’Uruguai amb prop d’1,5 milions d’habitants, vol construir una Unitat Alimentària que contribueixi a vertebrar i donar valor afegit a la cadena agroalimentària del país. Un important projecte en el qual hi jugaran un paper molt destacat Mercabarna, l’empresa pública Mercasa i la consultora Deloitte Uruguai. I és que el consorci integrat per aquestes tres entitats serà l’encarregat d’elaborar el pla mestre per a la construcció d’aquest nou polígon alimentari. L’objectiu, reproduir a la capital uruguaiana el model de distribució alimentària majorista que ja funciona des de fa molts anys amb èxit a Barcelona.

El projecte presentat pel consorci format per Mercabarna, Mercasa i Deloitte Uruguai va ser seleccionat per les autoritats municipals de Montevideo a través d’un concurs públic, quedant per davant d’altres projectes impulsats per mercats majoristes tan importants com el de Rungis (París) o el de Lo Valledor (Xile).
A l’hora d’escollir aquest projectes es va valorar, sobretot, l’àmplia experiència i l’alt nivell d’especialització que aporten cadascun dels membres d’aquest consorci. En el cas de Mercabarna, tal i com explica la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, “es va tenir en compte, especialment, tot el seu coneixement i bagatge en gestió, desenvolupament d’infraestructures i resolució de l’operativa diària d’un gran centre de distribució majorista”.

Projectant una nova Unitat Alimentària
La tasca principal que tenen per endavant Mercabarna, Mercasa i Deloitte Uruguai és la de dissenyar el pla mestre de la nova Unitat Alimentària a Montevideo. És a dir, la construcció d’un gran centre de comercialització majorista, que tindrà al voltant d’unes 95 ha. en total i que acollirà el nou mercat de fruites i hortalisses de la capital uruguaiana. Aquest nou centre servirà per substituir l’actual Mercado Modelo, un equipament que porta molts anys de funcionament i que ja presenta tot un seguit de mancances en infraestructures i serveis.
El projecte també contemplarà la creació d’una zona d’activitats complementàries al voltant d’aquest nou Mercat, seguint el concepte de polígon alimentari que ja funciona des de fa molts anys a Mercabarna.
“Un dels punts forts i diferencials dels nostres projectes d’assessorament és el desenvolupament d’aquest concepte integral d’unitat alimentària, on els mercats majoristes de producte fresc conviuen amb un sèrie empreses que aporten valor afegit als productes i donen un sèrie de serveis especialitzats al sector alimentari”, indica el director general de Mercabarna, Josep Tejedo.
La idea és que en aquesta zona s’ubiquin companyies que aporten valor afegit als aliments, firmes de serveis logístics, càmeres de fred, infraestructures per a la gestió de residus, xarxa de telecomunicacions, etc.

Primera presa de contacte
Un cop adjudicat el projecte, una delegació de Mercabarna –integrada pel director general, Josep Tejedo; el responsable d’Estratègia i Estudis, Pablo Vilanova; i el director d’Explotació, Joaquim Ros– van viatjar a Montevideo del 17 al 20 de juny passats.
L’objectiu d’aquest viatge era, principalment, donar el tret de sortida al projecte, tant en l’àmbit institucional com en el camp operatiu. L’estada a la capital uruguaiana va començar amb una trobada dels representants de Mercabarna amb la intendente (alcaldessa) de Montevideo, Ana Olivera, que va servir per presentar el projecte i l’equip de treball a la màxima autoritat de la ciutat.
En l’àmbit operatiu, es van organitzar diverses reunions de treball. D’una banda, amb l’altre membre del consorci, Deloitte Uruguai, per tal de coordinar i planificar amb major detall les tasques i passos d’aquest projecte.
De l’altre, es va aprofitar el viatge per intercanviar impressions i necessitats amb l’empresa pública que gestionarà el projecte, la Unidad Alimentaria de Montevideo, i amb la Comissió de Seguiment del Projecte, un entitat on s’aglutinen representants del govern uruguaià, tècnics municipals, agents estatals, entre d’altres.
També es van organitzar reunions amb diferents actors rellevants per al projecte, com són la direcció del Mercado Modelo, empresaris majoristes hortofructícoles d’aquest centre i l’Associació de Supermercats d’Uruguai, i es va fer una visita per les instal•lacions de l’actual mercat majorista.

Les fases de l’assessorament
El pla mestre que prepararan Mercabarna, Mercasa i Deloitte Uruguai, i que estarà enllestit durant el primer trimestre de 2014, constarà de tres grans fases. La primera serà la realització d’un estudi de mercat sobre la situació i les necessitats de la distribució i el comerç alimentari a l’entorn de la nova Unitat Alimentària i sobre les possibles empreses que es podran ubicar en aquest nou recinte.
En segon lloc, es farà l’estudi tècnic, en el qual es dissenyaran les infraestructures del nou centre alimentari i es concretaran certs aspectes de funcionament, com la reglamentació interna, els horaris, els sistemes de seguretat alimentària que s’implementaran, com es farà la gestió dels residus, etc.
Finalment, es redactarà un pla de negoci on s’analitzarà la viabilitat econòmica i financera tant de la construcció com del funcionament posterior de la nova Unitat Alimentària.

L’estreta relació entre Mercabarna i Montevideo
Els primers contactes entre Mercabarna i els responsables municipals de Montevideo van tenir lloc l’any 2006. Va ser en una trobada organitzada per la Unión Mundial de Mercats, on les autoritats uruguaianes van descobrir el concepte de centre alimentari de Mercabarna i van veure que podria ser un model vàlid per renovar el seu mercat de fruites i hortalisses.
Aquests contactes van tenir el seu moment àlgid a principis de 2008, moment en el qual una delegació de l’Ajuntament de Montevideo, encapçalada per l’alcalde de la ciutat, va visitar Barcelona per conèixer les infraestructures i la gestió de Mercabarna. Poc després, integrants de la direcció de Mercabarna van viatjar a Montevideo per conèixer in situ la realitat i les necessitats d’aquell mercat i plantejar-los diferents propostes de funcionament.
En aquests darrers anys, mentre les autoritats de la ciutat treballaven en la resolució d’aspectes administratius vinculats al projecte, la relació entre Mercabarna i Montevideo s’ha mantingut i s’ha concretat ara amb l’adjudicació de l’elaboració del pla mestre.

Exportant ‘know-how’
Mercabarna compta amb una àrea d’Assessoria Internacional, especialitzada en l'exportació de models de Desenvolupament i Gestió d'Unitats Alimentàries, a través de la qual exporta els coneixements acumulats durant més de 40 anys de funcionament, on ha passat de ser un mercat local d'aliments frescos a consolidar-se com una plataforma alimentària de primer ordre mundial.
El ‘know-how’ de Mercabarna se centra sobretot en àmbits com la gestió i les infraestructures de Mercats Majoristes i Unitats Alimentàries, la formació especialitzada d'alt nivell per a les empreses alimentàries, la seguretat i vigilància de polígons alimentaris, la gestió de residus i la política mediambiental d'Unitats Alimentàries, així com la generació de clústers d'empreses alimentàries.
Al llarg de la seva trajectòria, Mercabarna ja ha desenvolupat diferents projectes d’assessorament per a d’altres centres com el Mercat Majorista de Lisboa, el New Covent Garden de Londres, el Sydney Producte Market Australia, el Mercat Central de Lyon (França), el Mercat Majorista de Milà (Itàlia)o el Mercat del Peix de Jeddah (Aràbia Saudita).
Així mateix, anualment, al voltant d’una vintena de delegacions d’institucions i professionals agroalimentaris d’arreu del món visiten Mercabarna, atretes pel seu reconeixement internacional i interessades a conèixer diferents aspectes del seu funcionament, gestió i infraestructures, així com diferents empreses que operen al recinte.

Montevideo vol reproduir un model d'Unitat Alimentària similar al de Mercabarna
Exteriors del Mercado Modelo de Montevideo