Iniciatives per reduir la despesa energètica a les empreses alimentàries

Oferir idees i solucions a les empreses de la Unitat Alimentària per ajudar-les a reduir els seus costos energètics. Aquest va ser l’objectiu de la Jornada d’Eficiència Energètica organitzada, el 7 de març, per Mercabarna –a través de l’Associació Clúster Alimentari de Barcelona–, i el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya, i que va comptar amb l’assistència d’una seixantena de persones. En la jornada, el director general d’Indústria, Antoni Ma Grau, va remarcar la importància de l’eficiència energètica “per l’estalvi econòmic que representa, però també per les dinàmiques i oportunitats empresarials que genera”. Per la seva part, el director general de Mercabarna, Josep Tejedo, va apuntar la creixent sensibilitat de Mercabarna i dels representants empresarials del recinte per aquest tema i va explicar les mesures que s’estan impulsant per millorar l’eficiència energètica.

Estalvi en fred, sistemes de ventilació, il·luminació...
L’acte va servir perquè 10 empreses integrades en el Clúster d’Eficiència Energètica presentessin sistemes per reduir els costos energètics que ja s’estan aplicant amb èxit a d’altres empreses del sector alimentari. Es van mostrar aparells que mesuren els consums d’energia i que, per si sols, ja permeten estalvis de fins un 15%. També, es van ensenyar sistemes per regular el funcionament de les cambres de fred, que generen estalvis d’un 5%, o equipaments que retallen entre un 40 i un 60% els costos d’il·luminació.
En el marc de la jornada, representants de Mercabarna i d’Assocome van explicar les accions que s’han fet per millorar l’eficiència energètica en les instal·lacions del recinte, així com les iniciatives que s’estan estudiant en de la Comissió d’Energies, formada per ambdues entitats, per reduir la factura energètica de les empreses.

Visita del Clúster d’Eficiència Energètica
Prèviament a la Jornada, el 28 de febrer, una delegació d’empreses del Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya va realitzar una visita a diferents instal·lacions de Mercabarna per conèixer en profunditat i de primera mà les necessitats de consum energètic de les empreses del recinte. 

Quatre experts ens parlen de les diverses opcions que tenen les empreses per reduir el seu consum energétic.

El director general de Mercabarna, el director general d'Indústria i el president del Clúster d'Eficiència Energètica, durant la jornada
Les empreses del sector energètic visitant les instal·lacions de Frimercat