Fruites exòtiques amb sabor nacional

Temps enrere es feia difícil trobar en el Mercat Central de Fruites i Hortalisses fruites exòtiques, en quantitat i de qualitat, que no vinguessin de l’altra punta del món. Però, la crisi econòmica i la conseqüent disminució de les importacions està modificant aquesta realitat.

Fins ara, les produccions espanyoles d’alguns d’aquests productes tropicals tenien una presència més aviat residual dins del nostre Mercat, però des de fa uns anys, ja comencen a gaudir d’un pes específic que, fins i tot en certs casos, han acabat superant el producte que ve d’importació.

El cas més significatiu és el de l’alvocat. Fruït exòtic originari d’Amèrica Central, que poc a poc, s’ha anat introduint en diversos plats de la nostra cuina per la influència dels menjars ètnics. Fa anys que certs productors de Màlaga, aprofitant el clima propici de la província, van iniciar el cultiu d’aquesta fruita, però el seu impacte dins del Mercat era més aviat simbòlic. El 2006, només el 10% de l’alvocat venut venia d’allà, mentre que la resta era d’importació, principalment de Brasil (47%) i Perú (27%).

Actualment, aquests percentatges s’han invertit, no només perquè l’alvocat nacional resulti més econòmic que el d’importació, sinó per la qualitat que ha assolit aquesta fruita. Ja l’any passat, Màlaga va ser la principal subministradora d’alvocats del Mercat, amb el 32% del total, seguida de Perú (30%) i Brasil (14%). A més, d’altres zones espanyoles que produeixen aquesta fruita com Granada i Tenerife també han incrementat la seva presència al Mercat, amb el 10% i el 5% dels alvocats comercialitzats.

D’altres varietats enceten aquest camí
El mango és una altra fruita tropical que està seguint una tendència similar, malgrat que en aquest cas la importació continua tenint el pes principal, amb Brasil (50%) i Perú (18%) al capdavant. Tot i així, Málaga, Granada i Tenerife, que també produeixen aquesta fruita, han passat de representar el 7% dels mangos comercialitzats al 2006 al 25% de l’any passat.

De forma més incipient també comencen a tenir certa rellevància les papaies “espanyoles”. Si al 2006 no representaven ni l’1% del total comercialitzat, el 2011 entre Tenerife i Las Palmas ja van aportar el 12,4% d’aquesta fruita tropical.

Màlaga ja s'ha convertit en el primer subministrador d'alvocats del Mercat