Programa INNOFOOD

Mercabarna i Barcelona Activa promouen la tercera edició d'INNOFOOD, un programa de suport a la creació d'empreses innovadores que millorin qualsevol part de la cadena de valor del sector alimentari. 

En aquesta edició, coincidint amb que Barcelona és la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021, es prioritzaran els projectes que impulsin sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats, per assegurar menjar sostenible, saludable i accessible a totes les persones i amb l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari, preservar la biodiversitat i, a la vegada, mitigar els efectes de la crisi climàtica i adaptar-s'hi.

La participació a INNOFOOD té un cost global per persona participant d'uns 4.500€. Pràcticament la totalitat d'aquest import serà cobert per les entitats promotores a través de les seves aportacions, sent 300€ la quantia a desemborsar per part dels emprenedors i emprenedores.

Ampliació de la data límit de presentació de candidatures: 26 de setembre de 2021 

Inscripcions al web de Barcelona Activa

Programa promogut per: 

Perfil de les candidatures

Se cerquen principalment candidatures de persones emprenedores que presentin una idea de negoci d'alimentació sostenible*, amb alt contingut innovador, ja sigui innovació basada en la tecnologia o en processos i organització, que proposin una millora en qualsevol dels següents àmbits:

  • Responsabilitat Social Corporativa (no malbaratament alimentari i sostenibilitat)
  • Qualitat i seguretat alimentària
  • Nutrició i dietètica
  • Productes ecològics i de proximitat
  • IT
  • Big Data
  • Màrqueting i comunicació

Aquesta innovació es pot donar en qualsevol fase de la cadena: producció, packaging, comercialització, emmagatzematge o distribució logística.

També hi poden participar empreses del sector alimentari, en els àmbits esmentats, que no hagin iniciat l'activitat abans del 9 de desembre de 2020.

*Alimentació sostenible: projectes què tinguin un impacte positiu en el medi ambient, en unes dietes sostenibles i saludables per a tota la ciutadania i que suposin una oportunitat econòmica pel sector primari, en especial la petita i mitjana pagesia. En relació a aquest concepte, podeu consultar el ‘L’alimentació sostenible. manual per a ciutats’.

Accions formatives

Formació general de gestió i pla d'empresa: es tractaran els aspectes principals per a l'elaboració del pla d'empresa i la seva gestió (Idea de negoci, màrqueting, fiscalitat, pla econòmic-financer, principals fons de finançament, formes jurídiques, tràmits administratius...).

Es treballaran habilitats empresarials com la comunicació, la negociació, el lideratge, la motivació, la gestió del temps, el networking, la manera de presentar l'empresa (inclourà també l'exercici de l'elevator pitch) i una sessió de presentació de projectes.

També es treballaran temes específics de les empreses del sector alimentari com: la sostenibilitat alimentària, la logística, la distribució, les normes sanitàries, les tendències del mercat, entre d'altres.

Sessions sectorials i networking

Experiències emprenedores

Constarà de visites a empreses d'èxit de Mercabarna on explicaran la seva pròpia trajectòria. Es tracta d'apropar la realitat d'aquest sector a les persones participants en el programa.

Dinars en xarxa

Durant el programa s'organitzaran dinars amb persones rellevants del sector, per tal de donar a conèixer els projectes emprenedors que estan desenvolupant i generar sinergies i contactes.

Acompanyament personalitzat

Els projectes participants tindran tutories individuals amb les diferents persones formadores tant per ajudar-los a consolidar les diferents parts del pla d'empresa i la sostenibilitat alimentaria del projecte, així com per millorar les seves habilitats.

Durant el programa tindran una referent tècnica de Barcelona Activa assignada que els acompanyarà en el procés d'elaboració del pla d'empresa i l'anàlisi de la seva viabilitat. Així mateix, els proporcionarà els contactes i les informacions que es requereixin per treballar el projecte empresarial amb èxit, incloent la recerca de finançament.

Calendari

Premis INNOFOOD

Es reconeixeran els millors projectes presentats en el marc d'INNOFOOD, amb una dotació econòmica de: 

12.000 € per al guanyador

6.000 € per al primer finalista

3.000 € per al segon finalista