Programa INNOFOOD

El passat dijous 16 de novembre es van lliurar els Premis del Programa Innofood, l’startup Sober Drinks va guanyar el primer premi gràcies a la seva cervesa de gingebre saludable, també es van premiar al càtering Segundo Plato i al laboratori gastronòmic Indaga amb el segon i el tercer premi, respectivament.

Les empreses guanyadores rebran les quantitats de 12.000€, 6.000€ i 3.000€, i a més comptaran amb el monitoratge dels especialistes de Mercabarna, així com d'empreses del polígon alimentari per poder acabar d'implementar les seves empreses al mercat.

El projectes guanyadors

  • 1er Premi Innofood: SOBER DRINKS

Ha creat una línia de begudes sense alcohol fermentades artesanalment. La Real Ginger Beer, Black Bamboo, serà la primera que sortirà al mercat. Està fermentada amb gingebre, té el sabor, el color i l'escuma de la cervesa i, també, els seus efectes estimulants, però sense alcohol. Al contrari que les begudes alcohòliques, el gingebre té propietats antisèptiques, antioxidants, expectorants, antiinflamatòries, antimicrobianes i alt contingut de ferro, entre d'altres. A més, és l'única ginger beer fermentada, baixa en sucre, sense additius ni conservants i elaborada amb un procés de carbonatació natural.

  • 2on Premi Innofood: SEGUNDO PLATO

Esdevindrà un catering d'empreses per a treballadors responsables, amb menús saludables d'alta qualitat i baix preu, basats en l'aprofitament alimentari i la inclusió social. Una gran part dels aliments que utilitzaran seran recuperats per excés de producció o per no complir els requisits estètics, això els permetrà poder oferir uns preus ajustats. Els seus proveïdors seran pagesos i altres empreses que treballen amb productes d'alta qualitat, i una part important dels seus treballadors seran persones amb risc d'exclusió social, així com amb discapacitat intel·lectual. Destinaran una part dels beneficis a la investigació amb el seus productors.

  • 3er Premi Innofood: INDAGA

Es un laboratori gastronòmic participatiu que ensenya, assessora i crea experiències gastronòmiques saludables, respectuoses amb la societat i el medi ambient. Per exemple, com a ofertes educatives imparteixen a universitats i escoles de cuina i gastronomia les seves formacions sobre fermentació dels aliments per evitar el malbaratament. D'altra banda, en l'apartat de consultoria tenen, per exemple, moltes propostes gastronòmiques per minimitzar residus en el sector de la restauració. I en el d'experiències, ofereixen a grups de treballadors d'empreses, amics, familiars, etc. 'Jornades d'Entreteniment amb Consciència'. Es tracta, per exemple, de passar una estona divertida fora de la ciutat realitzant un menú amb Malbaratament Cero.


PROGRAMA INNOFOOD

Mercabarna i Barcelona Activa promouen la quarta edició d'INNOFOOD, un programa de suport a la creació d'empreses innovadores que millorin qualsevol part de la cadena de valor del sector alimentari. 

També en aquesta edició, es prioritzaran els projectes que impulsin sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats, per assegurar menjar sostenible, saludable i accessible a totes les persones i amb l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari, preservar la biodiversitat i, a la vegada, mitigar els efectes de la crisi climàtica i adaptar-s'hi.

La participació a INNOFOOD té un cost global per persona participant d'uns 4.500€. La totalitat d'aquest import serà cobert per les entitats promotores a través de les seves aportacions.

Inscripcions al web de Barcelona Activa

Data límit de rebuda de candidatures: 6 de febrer de 2023

Programa promogut per: 

Perfil de les candidatures

Se cerquen principalment candidatures de persones emprenedores que presentin una idea de negoci d'alimentació sostenible*, amb alt contingut innovador, ja sigui innovació basada en la tecnologia o en processos i organització, que proposin una millora en qualsevol dels següents àmbits:

  • Sostenibilitat (bioeconomia circular, social, ...)
  • Qualitat i seguretat alimentària
  • Nutrició i dietètica
  • Productes ecològics i de proximitat
  • IT
  • Big Data
  • Màrqueting i comunicació

Aquesta innovació es pot donar en qualsevol fase de la cadena: producció, packaging, comercialització, emmagatzematge o distribució logística.

També hi poden participar empreses del sector alimentari, en els àmbits esmentats, que no hagin iniciat l'activitat abans del 12/02/2022.

*Alimentació sostenible: projectes què tinguin un impacte positiu en el medi ambient, en unes dietes sostenibles i saludables per a tota la ciutadania.

Accions formatives

Formació general de gestió i pla d'empresa: es tractaran els aspectes principals per a l'elaboració del pla d'empresa i la seva gestió (Idea de negoci, màrqueting, fiscalitat, pla econòmic-financer, principals fons de finançament, formes jurídiques, tràmits administratius...).

Es treballaran habilitats empresarials com la comunicació, la negociació, el lideratge, la motivació, la gestió del temps, el networking, la manera de presentar l'empresa (inclourà també l'exercici de l'elevator pitch i l'elaboració d'un vídeo pel màrqueting a xarxes socials) i una sessió de presentació de projectes.

També es treballaran temes específics de les empreses del sector alimentari com: la sostenibilitat alimentària, la logística, la distribució, les normes sanitàries, les tendències del mercat, entre d'altres.

Sessions sectorials i networking

Experiències emprenedores

Constarà de visites a empreses d'èxit de Mercabarna on explicaran la seva pròpia trajectòria. Es tracta d'apropar la realitat d'aquest sector a les persones participants en el programa.

Dinars en xarxa

Durant el programa s'organitzaran dinars amb persones rellevants del sector, per tal de donar a conèixer els projectes emprenedors que estan desenvolupant i generar sinergies i contactes.

Acompanyament personalitzat

Els projectes participants tindran tutories individuals amb les diferents persones formadores tant per ajudar-los a consolidar les diferents parts del pla d'empresa i la sostenibilitat alimentaria del projecte, així com per millorar les seves habilitats.

Durant el programa tindran una referent tècnica de Barcelona Activa assignada que els acompanyarà en el procés d'elaboració del pla d'empresa i l'anàlisi de la seva viabilitat. Així mateix, els proporcionarà els contactes i les informacions que es requereixin per treballar el projecte empresarial amb èxit, incloent la recerca de finançament.

Calendari

Premis INNOFOOD

Es reconeixeran els millors projectes presentats en el marc d'INNOFOOD, amb una dotació econòmica de: 

12.000 € per al guanyador

6.000 € per al primer finalista

3.000 € per al segon finalista