Concurs de fotoperiodisme 'Mercabarna Enfoca'

mercabarna enfoca
L'exposició arriba a Mercabarna

mercabarna enfoca
L'exposició, al seu pas per Can Basté

Mercabarna va organitzar l’any 2017 els premis de fotoperiodisme ‘Mercabarna Enfoca’, una iniciativa per donar-se a conèixer entre els ciutadans de Barcelona com ‘la ciutat que els alimenta’ i divulgar l’activitat diària d’aquest Mercat de prestigi internacional. En aquesta edició del concurs, adreçat a fotoperiodistes professionals i a instagramers, van participat gairebé 100 fotògrafs amb un total de 1.087 instantànies

Amb l'objectiu d'apropar encara més Mercabarna a la ciutadania, es va organitzar una exposició itinerant amb les imatges guanyadores i finalistes del concurs. Aquesta mostra va visitar el Mercat de Sagrada Família, el Centre Cívic Can Basté, el Centre comercial Gran Via 2 i Mercabarna.

Mira el vídeo de la inauguració de l’exposició al Mercat de Sagrada Família: 


Guanyador en la categoria Professional: 

El fotoperiodista Luis Tato ha guanyat el premi 'Mercabarna Enfoca' Professional amb el reportatge fotogràfic 'Univers Mercabarna'

Luis Tato, fotoperiodista guanyador Mercabarna Enfoca

Segons explica Tato sobre la seva experiència a Mercabarna, “recórrer els seus racons és trobar una àmplia gamma d'imatges de vida quotidiana plenes d’activitat enèrgica, competitivitat i cooperació”. El premi, que consisteix en 6.000€ i en la participació d’una exposició prevista per a la tardor, és un dels guardons més ben dotats d’Espanya.

El jurat ha valorat “la coherència del treball, la sòlida construcció del relat i l’excel·lència cromàtica”, així com la seva bona capacitat descriptiva. 

Guanyadores en la categoria Instagramer:

Un total de 52 fotògrafs instagramers van participar en les dues trobades organitzades el 12 de maig i el 15 de juny de 2016 per tal de conèixer el Mercat i viure l’#ExpèriènciaMercabarna. Les dues guardonades han rebut un premi de 1.000€ cadascuna, el de major quantitat econòmica d’Espanya, i tindran l’oportunitat de participar en una exposició que s’organitzarà a la tardor.  

  • Angélica Rodríguez @angelicarm_  ha sigut una de les dues guanyadores del premi ‘Mercabarna Enfoca’ Instagramer, gràcies a la sèrie fotogràfica Colors i punts de vista. Rodríguez ha jugat amb la perspectiva i la intensitat dels colors dels productes del Mercat de Fruites i Hortalisses. 

Angélica Rodríguez, instagramer guanyadora del Mercabarna Enfoca

  • Sonia Troncoso @sonia.troncoso és l’altra guanyadora d’aquesta categoria amb la seva sèrie Mobilitat. Troncoso s’ha interessat pel moviment de Mercabarna, el no parar d’uns carrers que són l’escenari d’una activitat intensa.

Sonia Troncoso, instagramer ganadora de Mercabarna Enfoca

Entrevista als guanyadors dels premis Mercabarna Enfoca: 


El jurat

  • Categoria ‘Mercabarna Enfoca’ Professional: 

Els encarregats de valorar la mirada profunda i reflexiva dels professionals de la fotografia han estat: 

David Airob: reporter gràfic del diari La Vanguardia, editor en cap de fotografia del mateix mitjà entre 2007 i 2010 i premi World Press Photo Multimèdia 2014. 

Chema Conesa: reconegut fotògraf i editor, va ser cap de fotografia dels suplements dominicials d’El País i El Mundo. 

Tania Castro: directora de Photon Festival, va formar part durant 16 anys de l’equip gràfic del diari El País.  

  • Categoria ‘Mercabarna Enfoca’ Instagramer: 

Els membres del jurat instagramer que han reconegut els treballs que millor reflecteixen una mirada fresca, pròxima i intuïtiva han estat: 

Josep Tejedo: director general de Mercabarna.

Irina González: membre del col·lectiu d’instagramers IgersBCN i del col·lectiu efedePhoto. 


El lliurament de premis 

El 15 de juny de 2016 va ser l’entrega dels guardons de fotografia ’Mercabarna Enfoca’, on van assistir els 20 finalistes del concurs, la presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, el director general de Mercabarna, Josep Tejedo, i alguns del membres del jurat. A més de l’acte, es va realitzar una mostra amb les fotografies finalistes dels instagramers participants. 

Visita l’àlbum de fotografies de l’entrega de premis