S'inaugura el Foodback, un centre pioner en aprofitament alimentari

Març 2022

Avui s'ha inaugurat el Foodback, el nou centre d'aprofitament alimentari de Mercabarna, a les instal·lacions del polígon alimentari. Han assistit a l’acte l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; la regidora de Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín; el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas; la directora de l'Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació "la Caixa", Joana Prats; el director de Planificació i Estratègia de Mercasa, Agustín García-Cabo  i els representants de la resta d'entitats que col·laboren en el projecte (Formació i Treball Empresa d'Inserció SLU; ASSOCOME-Associació d'Empreses  Majoristes de Mercabarna, Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja de Catalunya i Alimenta).

El Foodback és un projecte pioner de bio economia circular que té com a objectiu incrementar l'aprofitament de fruites i hortalisses no comercialitzables, però que són aptes per al consum humà. El projecte, que és possible gràcies a la col·laboració i implicació 10 entitats i de les gairebé 600 empreses ubicades a Mercabarna, pretén multiplicar per 2,5 l'aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys, passant de les 1.000-1.500 tones de productes recuperats actualment a les 3.000-4.000 tones. El Foodback és un dels llegats del projecte de Barcelona Capital Mundial de la Alimentació Sostenible, com d'altres de diferents que es presenten durant el 2022.

El Foodback és l'equipament clau en el nou sistema de gestió de matèria orgànica de Mercabarna, on es fa el triatge de fruites i hortalisses excedentàries aportades per les empreses majoristes del gran mercat per donar-los una segona vida. Després d'aquest cribratge, el producte aprofitable per al consum humà es distribueix a entitats socials de tot Catalunya perquè arribi a les persones que més ho necessiten. Paral·lelament a la distribució directa de les fruites i hortalisses, des del Foodback s'engegaran iniciatives de transformació dels aliments per aprofitar al màxim els excedents, com per exemple l'elaboració d'àpats per a menjadors socials.

Ara amb el Foodback es pretén ampliar l'aprofitament alimentari i distribuir els aliments sobrants entre moltes més persones vulnerables.

La col·laboració entre 10 entitats i 600 empreses el fan possible

El Foodback està gestionat per Mercabarna juntament amb actors de l'Economia Social com la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona i Formació i Treball Empresa d'Inserció SLU, i compta amb la col·laboració  d'Assocome (Associació d'Empreses de Mercabarna), Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja de Catalunya, el programa Alimenta impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i la Fundació "la Caixa".

Per una banda, Formació i Treball és la responsable d'implementar la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat que fan el triatge de les fruites i hortalisses aportades pels empresaris de Mercabarna, separant les que són aptes per al consum humà i les que aniran per a matèria orgànica.

Per l'altra, la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona és qui actua de coordinador general de la instal·lació i també qui organitza la distribució dels aliments triats entre totes les entitats socials. 

Sens dubte, és un projecte pioner, exemple de la suma d'esforços i aliances públics i privats (ODS 17), que contribueix amb l'Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles. 

Entitats participants al projecte
Visita a les instal·lacions del Foodback
Procés de tria del producte excedentari