Es presenta un estudi sobre el reptes del sector agroalimentari i el paper de la formació professional

Febrer 2022

El model agroalimentari ha de digitalitzar-se, escurçar els cicles de cultiu i comercialització i, sobretot, ha de rebre nous professionals ben formats que incorporin nous coneixements a la pràctica diària. En cas contrari, l'abandonament dels camps i els cultius en l'àrea de Barcelona avançarà sense fre. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi "Els sectors econòmics emergents i la Formació Professional a la Regió Metropolitana de Barcelona", elaborat per la Fundació BCN Formació Professional en conveni amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i amb la col·laboració de Mercabarna.

L'estudi, que s'ha presentat avui, mostra l'estat i les expectatives del treball al camp i suggereix com hauria de ser el seu futur. Apunta que hi ha hagut un canvi d'actitud en els consumidors que està transformant el sistema agroalimentari. Per adaptar-se, aquest ha d'incorporar innovacions tecnològiques i agricultura sostenible i de proximitat. A més, cal modificar les actuals explotacions per aconseguir nivells òptims de competitivitat sense perdre de vista la sostenibilitat mediambiental.

Pel que fa al perfil del productor, gairebé el 65% té més de 55 anys a la Regió Metropolitana de Barcelona. Com que actualment falta relleu, el resultat és l'abandonament progressiu dels camps, que ha estat atenuat per un cert retorn a la pagesia arran de la crisi de 2008, però que no ha aconseguit capgirar la tendència. La solució passa per incentivar la professió agroalimentària entre els joves i generar una nova fornada de professionals amb formació adient per garantir l'èxit i la viabilitat d'aquestes explotacions.

Per adaptar els nous professionals als canvis del sistema de producció i gestió, cal que la formació professional respongui a les necessitats del sector i a la seva realitat, per exemple, treballant per projectes o potenciant la Formació Professional Dual.

La seu de Mercabarna ha acollit aquest matí la presentació de l'estudi. A l'acte hi han participat: l'Héctor Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB; Sara Berbel, presidenta de la Fundació BCN Formació Professional i Jordi Valls, director general de Mercabarna. Han dirigit la presentació Àngel Tarriño, coordinador de l'Observatori de l'FP i Javier Gracia, tècnic de l'Observatori de l'FP.

Jordi Valls, director de Mercabarna, a la inauguració de la jornada
Héctor Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB