50 aniversari del trasllat del mercat del Born a Mercabarna

Agost 2021

El 7 d'agost es commemoren els 50 anys del tancament del Born i el trasllat del mercat majorista de fruites i hortalisses a Mercabarna. 

El 7 d'agost de 1971, 95 anys després de la seva construcció, el mercat del Born va tancar les seves portes i el Mercat Central de fruites i hortalisses de Barcelona es va traslladar a Mercabarna. 

Inaugurat l'any 1876, el mercat del Born va ser el primer gran exemplar de l'arquitectura del ferro a Barcelona i fins el 1921 va funcionar com a mercat pel barri de la Ribera. L'augment imparable del comerç a l'engròs, la congestió al mercat de la Boqueria -que era el mercat central aleshores-, la bona localització logística del mercat del Born i el creixement de la ciutat la primera meitat del segle XX van propiciar que passés a concentrar tots els majoristes de fruites i verdures de la ciutat.

Aquesta mesura, que havia de ser provisional, va durar 50 anys. Durant aquesta etapa, els mercats a la ciutat es van duplicar i el Born, com a mercat central, no podia proporcionar tots els serveis necessaris. Per això, l’any 1971 es va traslladar a la Zona Franca de Barcelona, dins del recinte de Mercabarna, un emplaçament logístic de primer ordre que proporcionava avantatges per a majoristes i compradors: aparcament sense dificultats, control de la venda, entre d’altres. L’inici de l’activitat del nou mercat va ser la matinada del dilluns 9 d’agost. 

La canvi d’ubicació va permetre el creixement del mercat central i les empreses majoristes dedicades al comerç hortofructícola, així com la supervivència del petit i mitjà comerç d'aliments frescos de Catalunya que es proveeix al gran mercat. 

Instal·lacions del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna
Primers anys del mercat central a Mercabarna