Els Germans Torres, protagonistes del monogràfic sobre Plàtan de Canàries

Setembre 2019

Va estar coorganitzat per Mercabarna i la Asociación de Organizaciones de Productores de Plátanos de Canarias (ASPROCAN), amb la col·laboració de l'empresa majorista, Plàtans Ruiz. 

L'Aula del Fresc de Mercabarna va acollir ahir un 'Monogràfic sobre el Plàtan de Canàries IGP', coorganitzat per Mercabarna i la Asociación de Organizaciones de Productores de Plátanos de Canarias (ASPROCAN), amb la col·laboració de l'empresa majorista, Plàtans Ruiz. Durant l'esdeveniment, els Germans Torres, reconeguts xefs catalans, han elaborat diversos plats amb el plàtan com a protagonista. A l'acte han assistit uns 40 professionals, entre comerciants detallistes i restauradors.

La millor manera de conservar el plàtan

Aquesta és una més de les iniciatives que Mercabarna realitza a l'any per promoure el consum d'aliments frescos i saludables. Durant el Monogràfic, s'ha abordat com s'ha de transportar, manipular i conservar el plàtan per al seu òptim consum. D'altra banda, ASPROCAM va explicar els aspectes de cultiu i producció que diferencien el plàtan de Canàries de la resta de bananes d'altres orígens, així com els motius que afavoreixen la fidelitat entre els consumidors finals. A més, durant l'acte es van explicar les raons per les quals el Plàtan de Canàries és l'únic que ha estat reconegut com a Indicació Geogràfica de la Unió Europea.

Fàcils i suculents plats a base de plàtans

Durant l'esdeveniment, els germans Torres, propietaris del restaurant amb dues estrelles Michelin de Barcelona, Cocina Hermanos Torres, han preparat suculents plats de forma ràpida i senzilla: des del Guacaplàtan, una espècie de guacamole amb protagonisme de l'alvocat i el plàtan, fins a l'Amanida Canària, un deliciosa 'ensaladilla' russa amb plàtans. Aquestes i moltes més receptes es poden trobar al web d'ASPROCAN.

Augment del consum i estabilitat en el preu

Tan sols al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (sense tenir en compte les grans empreses plataners de la Zona d'Activitats Complementàries del gran centre majorista), el 2018 es van comercialitzar 137.551 tones de plàtans, un 14% més que el 2017. Aquesta dada confirma el creixement gradual del consum d'aquests productes en els últims 5 anys. En canvi, el seu preu mitjà s'ha mantingut estable en aquest període. Del total de plàtans que es comercialitzen a Mercabarna, la meitat procedeixen de Canàries.

Els germans Torres, a l'Aula del Fresc de Mercabarna
Elaboració de plats amb el plàtan com a protagonista