El Mercat de les Corts acull l'exposició sobre l'alimentació de l'últim mig segle

Octubre 2017

Del 28 al 30 de setembre aquest mercat barceloní va ser la nova parada de la retrospectiva "50 anys d'evolució de l'alimentació a Catalunya", una de les accions per celebrar el 50è aniversari de Mercabarna.

Aquesta mostra, que ja es va poder visitar al Palau Robert i al Mercat del Ninot els mesos de maig i juny respectivament, analitza els canvis que ha experimentat la nostra dieta al llarg de les darreres cinc dècades. L'exposició parteix d'un estudi elaborat per la Fundació Alícia que, a través d'entrevistes i trobades amb empreses de la Unitat Alimentària, va recopilar les seves experiències i coneixements al voltant del producte fresc i del comerç majorista.

Un (peculiar) repàs històric

El frigorífic és el fil conductor de l'exhibició, que simbolitza el pas del temps i dóna les claus per entendre com ha evolucionat l'alimentació domèstica en l'últim mig segle. Cada nevera representa un període determinat i, a més de contenir-ne els aliments més representatius, dóna a conèixer el context econòmic i social i la seva influència en la configuració dels hàbits alimentaris i de les tendències gastronòmiques. Així mateix, la mostra convida al visitant a reflexionar sobre com serà l'alimentació en els propers anys i de quina manera s'adaptarà a les necessitats canviants del consumidor.

50 anys de receptes

A més de transitar a través de la història de l'alimentació, els prop de 250 visitants es van poder endur un receptari amb els plats més icònics dels últims 50 anys, que es podien tastar tant a les llars com als restaurants. Les propostes gastronòmiques, que van des de la tradicional carn d'olla fins als ètnics fideus ramen, estan complementades amb informació referent al context històric i alimentari de cada període, que ajuden a entendre el perquè mengem com mengem.  

Una compradora visitant l'exposició
Detall de la nevera de la dècada dels 70