Les Mercademostracions, gran aparador de les tendències decoratives de Nadal

Novembre 2016

Amb el títol "Mercabarna-flor oberta al món", el 20 de novembre va tenir lloc la XXXIII edició de les Mercademostracions, la cita anual on es donen a conèixer les tendències en art floral per al Nadal. La multiculturalitat i les tradicions d'altres països va ser el fil conductor d'aquesta jornada, a la qual van assistir al voltant de 2.000 floristes i decoradors de diversos punts de la geografia nacional i internacional.

De l'orgànic al barroc, un Nadal ben guarnit

La creativitat va omplir el sector de planta del Mercat gràcies a la participació de cinc escoles d'art floral que, al llarg del matí, van realitzar treballs de Nadal. Les escoles van ser l’Escola d’Art Floral i Paisatgisme, Deflorarts, Escuela Española de Arte Floral, Rosa Valls-formació i, com a novetat i en la línia de la temàtica internacional, la francesa CFA des métiers et l’artisanat. D'una banda, van destacar els arranjaments florals d'estil més rústic i naturalista, que respiraven un aire romàntic i vintage. En contraposició, es van realitzar d'altres propostes més exuberants i barroques, on predominaven els daurats i platejats.    

Concursos, demostracions, conferències... i molt més

Un dels clàssics de les Mercademostracions són els concursos de treballs de Nadal i de decoració d'avets, que s'adrecen a floristes i majoristes del Mercat respectivament. Un total de sis floristes es van presentar al concurs, del qual en va sortir vencedor Odó Garcia i la seva reinterpretació floral de la gastronomia japonesa. En la categoria d’arranjament d’arbres de Nadal es van presentar 14 empreses majoristes i Suport Floral, Romero i Reilaflor van alçar-se amb els tres primers premis. Per primer any, el col·lectiu de floristes “El Arte Floral y su gente” van col·laborar en la decoració d’alguns dels arbres de Nadal. 

Un dels moments més esperats de la jornada va ser la demostració de la tarda, on els tres finalistes de la Copa Europea d'Art Floral −el català Eduard Maynegra, la finlandesa Pirjo Koppi i el romanès Nicolae Bocancea− van mostrar les tendències florals, tècniques i productes més innovadors. Davant d'un auditori expectant format per uns 300 professionals, els floristes van portar el punt de vista més internacional i trencador a Mercabarna-flor. 

A més, es van realitzar dues conferències per a professionals sobre les novetats en el sector de la floristeria i l'e-commerce, una fira amb 11 empreses que ofereixen serveis complementaris als floristes.    

Les Mercademostracions, una font d'inspiració per a floristes i decoradors
Del naturalisme al barroc, decoració nadalenca per a tots els gustos
Els finalistes de la Copa Europea d'Art Floral, en plena demostració