Mercabarna augmentarà les donacions d'aliments frescos al Banc dels Aliments

Mercabarna i les empreses majoristes, a través dels Gremis de Majoristes del polígon alimentari, s’han posat d’acord per donar resposta a la crida del Banc dels Aliments i s’han compromès a fer donacions de producte fresc de forma regular i continuada, i no només quan tenen aliments excedentaris. Amb aquesta iniciativa, s’espera incrementar en un 35% la recaptació d’aliments i, sobretot, es pretén que el Banc dels Aliments disposi, cada dia, d’una quantitat fixa i segura de productes frescos, per poder cobrir la gran demanada d’aliments que tenen les entitats socials que atenen persones amb necessitats. Segons la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, s’ha de tenir en compte que els aliments frescos són imprescindibles per garantir una dieta sana, per això el Banc dels Aliments valora molt “els esforços de Mercabarna per aconseguir cada dia una major quantitat i regularitat d’aquests productes”. Es preveu que es recolliran uns 200.000 kg. més a l’any de producte, que s’afegirien als prop de 550.000 kg. que ja es recapten anualment procedents de les donacions voluntàries de producte excedentari que realitzen les empreses i que converteixen Mercabarna en un dels principals proveïdors d’aliments del Banc dels Aliments. En total, des de Mercabarna s’aportaran a l’any uns 750.000 kg. de productes.

Aportacions diàries
Per assolir aquesta fita, Mercabarna ha posat en marxa, amb la col·laboració dels Gremis de Majoristes, un sistema d’aportacions fixes d’aliments. En el cas del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, s’ha establert que, cada dia i de forma rotativa, siguin les parades d’un pavelló concret les que facin una aportació mínima de dues caixes de fruites i hortalisses per al Banc dels Aliments. Això es traduirà en unes 120 caixes diàries, és a dir, uns 650 kg., que seran recollits pels voluntaris del Banc dels Aliments per cadascuna de les parades del Mercat. En total, amb aquest sistema, es recaptaran anualment uns 160.000 kg. més de fruites i hortalisses. Pel que fa al Mercat Central del Peix, els majoristes han acordat fer un esforç per incrementar les donacions setmanals de producte, que ja es fan habitualment. Respecte a la carn, també s’espera un increment de les donacions setmanals per part de les empreses, amb l’objectiu de superar els 12.000 kg. de productes carnis que s’entreguen actualment a l’any.
Així mateix, les firmes majoristes del Pavelló Polivalent també col·laboraran amb l’aportació de productes setmanalment. Per la seva banda, tal i com explica el director general de Mercabarna, Josep Tejedo, la societat Mercabarna també farà una aportació mensual d’una tona d’aliments. “D’aquesta manera, -apunta Tejedo- donarem un cop de mà al Banc dels Aliments per ajudar-los a cobrir les necessitats d’abastiment que puguin tenir en moments puntuals”.

Els voluntaris del Banc dels Aliments recollint les aportacions de producte fresc de les empreses del Mercat Central de Fruites i Hortalisses
Els voluntaris del Banc dels Aliments passen a buscar els productes per les diferents parades del Mercat