La 3a Cursa Mercabarna se suma a la celebració dels 50 anys de la ‘ciutat alimentària’

Novembre 2017

Més de 4.000 persones van gaudir d'aquesta peculiar festa esportiva i solidària, que arriba a la tercera edició en plena forma.

El diumenge 8 d'octubre el cel es va llevar ben blau mentre el sol, encara mig adormit, es preparava per il·luminar una de les jornades més esperades a Mercabarna: el dia de la Cursa. I no és per a menys. Els 2.000 runners i els seus acompanyants van apropar-se al recinte que, des de 2015, obre les portes per donar-se a conèixer entre la ciutadania. Una jornada que també s'ha convertit en una gran oportunitat perquè empreses i treballadors gaudeixin del seu espai de treball d'una manera diferent. Enguany, a més, l'esdeveniment va tenir una dosi extra d'emoció i diversió de la mà de la celebració del 50è aniversari de Mercabarna. 

Els corredors, amb el dorsal ben visible a la samarreta especial dels 50 anys, es van anar situant a l'arc de sortida del carrer Major, decorat per a l'ocasió amb globus de colors i coronat amb un gran número 50 daurat. A les 11 hores del matí va començar la cursa que, com l'any passat, va recórrer els carrers del recinte, passant per espais emblemàtics com el Mercat Central del Peix i els pavellons B, C i F del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, on algunes parades obertes van donar la benvinguda als esportistes. 

Una festa per als més petits

La gresca ja feia estona que dominava el pavelló A, on al llarg del matí uns 500 infants van passar-s'ho bé a les diferents activitats programades. Aquest espai es va convertir en una pista d'atletisme per als futurs runners d'entre 5 i 15 anys, on van demostrar les seves aptituds esportives a les minicurses infantils, organitzades pel Club Atlètic Barcelonès.

En aquest mateix espai es va fer l'espectacle de màgia 'La Nevera de Profit' de l'Agència Catalana de Residus, en què es donaven consells per no malbaratar els aliments. Igualment es van dur a terme tallers per fomentar l'alimentació saludable, com l'elaboració de broquetes de fruites impulsat per '5 al dia' o la descoberta de la piràmide dels aliments realitzat per la Creu Roja. Per últim, també es va convidar les famílies a completar els mots encreuats sobre la història de Mercabarna i a fer-se divertides fotografies en un photocall de caire festiu.

Màxim esforç dels patrocinadors

Els runners més experimentats ja sabien que després de creuar la línia de meta encara els restava fer un altre (i saludable) esforç: carregar l'espectacular bossa del corredor. Plena de productes frescos aportats per les empreses del recinte (mandarines, cebes, moniatos, plàtans, kiwis, peres, pomes, salsitxes, dos barretes de fruites, una pinya i una amanida), la bossa també incloïa un divertit estalvi per als més petits i el receptari elaborat per la Fundació Alícia amb motiu del 50è aniversari de Mercabarna.

A més de farcir la bossa del corredor, els trenta patrocinadors de la Cursa ─integrades per empreses del recinte i associacions gremials de majoristes i detallistes─ van aportar aliments frescos per als punts d'avituallament, l'àpat solidari, les activitats infantils i els obsequis per als guanyadors. En d'altres casos, aquest col·laboradors van realitzar aportacions econòmiques i van oferir serveis logístics.

Un fi de festa ben dolç

Abans de gaudir de l'abundant àpat, els assistents encara van haver de superar una altra prova d'habilitats: portar amb traça la safata del dinar, plena de botifarres, sardines, pa amb tomàquet, fruites i begudes. I com en tota festa d'aniversari no podia faltar el moment de bufar les espelmes del pastís, creat especialment pel reconegut pastisser Christian Escribà. L'espectacular i deliciós pastís d'1,7 metres d'alçada i cinc pisos va afegir dolçor a una jornada inoblidable.

Arrels Fundació, causa solidària

Un any més, els participants van mostrar el seu compromís amb la causa solidària d'aquesta edició, Arrels Fundació, una entitat social que atén persones sense llar de Barcelona. En total, es van obtenir 3.000 euros procedents de la recaptació de l'àpat i de les donacions voluntàries dels inscrits. Aquest import es va incrementar fins els 6.000 euros gràcies a l'aportació de l'Obra Social La Caixa, que es va comprometre a duplicar el total recaptat.

Com en les darreres edicions, la preparació de les bosses del corredor va anar a càrrec de la Fundació Cares, que treballa per a la integració de persones amb discapacitat intel·lectual. Així mateix, i en la línia de la lluita contra el malbaratament alimentari, el Banc dels Aliments va recollir els productes frescos sobrants de la jornada.  

L'arc de sortida de la cursa
Els corredors al Mercat Central de Fruites i Hortalisses
El pastís dels 50 anys de Mercabarna