Una mica d’història

 • 1971
 • 1979
 • 1983
 • 1984
 • 1984
 • 1999
 • 2008
 • 2010
 • 2013

Mercabarna es va crear l'any 1967 amb l'objectiu de garantir el funcionament eficient i responsable de la cadena de proveïment d'aliments frescos a l'esglaó majorista.

Tradicionalment, els mercats majoristes d'alimentació estaven ubicats al centre de Barcelona i ocupaven espais que avui tenen importants usos cívics, culturals i lúdics. El creixement socio-urbanístic de la ciutat va fer que aquests mercats centrals comencessin a tenir problemes de tot tipus (capacitat, comunicacions, mediambientals, etc.). Per aquesta raó, van ser traslladats paulatinament al recinte de Mercabarna.

 1. 1967

  Constitució de la societat anònima mercantil Mercados de Abastecimientos de Barcelona SA (Mercabarna).

 2. 1971

  Mercat del Born de Barcelona

  S'instal·la al recinte el primer mercat majorista, el Mercat Central de Fruites i Hortalisses, que procedia de l'emblemàtic Mercat del Born de Barcelona.

 3. 1979

  Antic Escorxador

  Es trasllada a Mercabarna l'Escorxador de Barcelona, que estava situat a l'actual parc de Joan Miró de Barcelona, prop de la plaça Espanya.

 4. 1983

  Antic Mercar del Peix de Barcelona

  El Mercat Central del Peix, que fins aleshores operava al carrer de Wellington de Barcelona, comença a funcionar a Mercabarna.

 5. 1984

  Mercat de les Flors del carrer Lleida de Barcelona

  S'instal·la a Mercabarna el Mercat Central de la Flor. Des de l'any 1964, el Mercat havia desenvolupat la seva activitat al carrer Lleida de Barcelona, espai que avui és el Teatre Lliure.

  Exterior del Pavelló Polivalent

  Es construeix a Mercabarna el Pavelló Polivalent, una instal·lació on s'agrupen empreses que comercialitzen a l'engròs productes elaborats i semielaborats.

 6. 1987

  Urbanització de la totalitat de la Zona d'Activitats Complementàries (ZAC).

 7. 1988

  Canvi d'horari (de nocturn a diürn) del Mercat Central de Fruites i Hortalisses.

 8. 1989

  Incorporació del Mercat de Fruites de l'Hospitalet de Llobregat al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna.

 9. 1997

  Mercabarna es converteix en el primer mercat majorista del món en instal·lar una xarxa de fibra òptica en tot el seu recinte.

 10. 1999

  Inici de la campanya '5 al dia', una iniciativa impulsada per Mercabarna i l'Associació Gremial d'Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM), per promoure el consum de fruites i hortalisses entre els infants.

 11. 2002

  El Punt verd de Mercabarna

  Acord de principis per desenvolupar la política mediambiental de Mercabarna. Es construeix el Punt Verd i d'altres infraestructures per a la recollida i separació dels residus.

 12. 2008

  Vista exterior de Mercabarna-Flor

  S'inaugura el nou Mercat Central de la Flor, anomenat Mercabarna-flor, situat entre els municipis de Sant Boi i El Prat de Llobregat.

 13. 2009

  Creació de l'Associació Clúster Alimentari de Barcelona, amb l'objectiu de contribuir a millorar la competitivitat de les empreses alimentàries.

 14. 2010

  Inici de la campanya 'Creix amb el peix', organitzada pel Gremi de Majoristes del Mercat Central Peix (GM), amb la col·laboració de Mercabarna, per apropar el món del peix i el marisc als infants.

 15. 2012

  S'inicia el projecte de convertir Mercabarna en Hub Alimentari del Mediterrani, és a dir, un centre de referència tant pel que fa a la redistribució d'aliments frescos com en aspectes vinculats a la gestió i el funcionament d'un polígon alimentari.

 16. 2013

  Mercabarna renova la seva imatge corporativa, amb un nou logo que transmet atributs i valors amb els quals es vol identificar Mercabarna (moviment, xarxa, Barcelona, frescor, vitalitat, modernitat, etc.).

  Acord per a la posada al dia de les instal·lacions del Pavelló Polivalent. Les empreses d'aquest centre assumeixen les inversions a realitzar i tenen la possibilitat, si així ho decideixen, de renovar els seus contractes de permanència al recinte.

  L'Ajuntament de Barcelona, Mercabarna, el Gremi de Majoristes i l'Associació d'Aplegadors del Mercat Central del Peix signen el conveni per actualitzar les instal·lacions del Mercat. Els empresaris del Mercat pagaran les obres de millora i, com a contrapartida, podran estendre les seves concessions administratives.

 17. 2014

  Mercabarna posa en marxa un programa de beques per incentivar la inserció laboral en empreses de la Unitat Alimentària de joves universitaris i de persones a l'atur.

  L'Ajuntament de Barcelona, Mercabarna, el Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM) i representants de les cooperatives agrícoles acorden l'actualització del Mercat Central de Fruites i Hortalisses. Els empresaris del Mercat assumiran les obres de millora i, com a contrapartida, podran estendre les seves concessions administratives.

 18. 2015

  cursa mercabarna

  Se celebra la primera edició de la Cursa Mercabarna, on assisteixen 3.000 ciutadans, entre corredors, acompanyants i familiars, que participen en aquesta festa esportiva i solidària que promou l’alimentació saludable. 

  Es crea l'Observatori de Tendències de Mercabarna, un servei que analitza els temes emergents i de futur que poden afectar el model de negoci de les empreses del recinte. 

  Mercabarna impulsa els premis 'Mercabarna Innova', uns guardons que volen incentivar la cultura de la innovació a les firmes del recinte.

 19. 2016

  mercabarna enfoca

  Mercabarna organitza els primers premis de fotografia ‘Mercabarna Enfoca’, adreçat a fotoperiodistes professionals i instagramers, en el qual hi participen 89 fotògrafs amb un total de 1.087 fotografies. Arran del concurs, s’organitza una exposició itinerant que recorre diversos espais de Barcelona. 

  Mercabarna i les associacions empresarials del recinte signen un pla contra el malbaratament alimentari amb què es comprometen a reduir els excedents d’aliments que es generen a l’activitat diària del recinte. L’objectiu final és que la cadena de proveïment alimentari sigui més sostenible i responsable. 

 20. 2017

  Celebració del 50è aniversari de la fundació de Mercabarna, amb la realització d’actes commemoratiu adreçats als treballadors, a les empreses i a la ciutadania. 

 21. 2018

  Organització de la Conferència de la Unió Mundial de Mercats (WUWM, en les seves sigles en anglès), en què es va analitzar el paper que juga la responsabilitat social corporativa en la gestió dels mercats majoristes. 

 22. 2019

  Inici de la construcció del primer mercat majorista d'aliments frescos ecològics de l’estat espanyol, el Biomarket de Mercabarna.

 23. 2020

  El Biomarket

   Posada en marxa del Biomarket, el primer mercat majorista d'aliments frescos ecològics d'Espanya i el primer d'Europa pel que fa a concentració d'empreses hortofructícoles. 

 24. 2021

   Creació de la Càtedra UPC-Mercabarna, que neix amb l'objectiu d'estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentari en les baules de la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària.

   Inauguració de les noves instal·lacions del Banc dels Aliments al recinte. 

 25. 2022

  Foodback mercabarna

  Inauguració del Foodback, el centre d'aprofitament alimentari de Mercabarna. Es tracta d’un equipament pioner de bioeconomia circular que permet la recuperació de fruites i hortalisses que estan fora del circuit de comerciaització, però són aptes per al consum.