T-Systems i Mercabarna creen una app per dur aliments a entitats i col·lectius necessitats davant la crisi de la COVID-19

Abril 2020

Les dues empreses han organitzat una hackathon amb el repte de desenvolupar en 24 hores una aplicació per optimitzar la distribució d'aliments frescos a col·lectius necessitats.

T‑Systems, filial de serveis digitals de Deutsche Telekom i Mercabarna, el mercat majorista de Barcelona, ​​dues empreses líders a Europa del sector tecnològic  i de l'alimentació fresca respectivament, s'han unit, juntament amb altres partners, i han posat en marxa una App (https://t-mercabarnasolidaria.com) que ajudarà les entitats i col·lectius necessitats durant la crisi de la COVID-19.  T‑Systems ha aportat la tecnologia i Mercabarna i les empreses d'aquest mercat, els aliments frescos i la capacitat logística i de transport.

Una hackathon de 24h

Dins de les accions que ja estan realitzant per ajudar durant l'actual crisi sanitària, T‑Systems i Mercabarna han organitzat una hackathon (trobada de programadors l'objectiu dels quals és el desenvolupament col·laboratiu de software) per desenvolupar una aplicació completament operativa que permeti optimitzar la distribució d'aliments frescos a col·lectius necessitats.

Durant 24 hores de programació ininterrompudes, un equip de 20 experts de T‑Systems, amb la col·laboració de directius de Mercabarna, ha creat un marketplace solidari que connecta l'oferta d'excedents de les empreses majoristes amb la demanda de les entitats socials i amb l'empresa de logística encarregada de transportar aquests aliments al punt de destinació.

Els partners del projecte

El projecte compta amb la col·laboració solidària de dues empreses majoristes de Mercabarna especialitzades en fruites i hortalisses (Frutas Diego Martínez i Hermanos Fernández), així com d'un operador logístic, també amb seu al mercat majorista (TAE Transports).

La primera entitat social que es beneficiarà d'aquesta nova aplicació serà Creu Roja Catalunya (que compta amb 90 punts de distribució repartits per tot Catalunya), però es preveu anar incorporant progressivament en el projecte noves entitats socials.

Aquesta iniciativa innovadora s'afegeix a la tasca que desenvolupen de forma habitual i solidària les empreses majoristes de Mercabarna, amb la seva aportació de més de 100.000kg mensuals de fruites i hortalisses a través del Banc dels Aliments, que es distribueixen entre 35.000 persones necessitades.

Segons explica el director general de Mercabarna, Josep Tejedo, "Mercabarna demostra una vegada més la seva proactivitat i solidaritat per atendre les necessitats dels més vulnerables durant aquesta crisi sanitària i de seguir garantint alhora el subministrament d'aliments frescos a la població".

Per la seva banda, T‑Systems ha aportat al projecte la seva capacitat tecnològica i d'innovació, amb la participació desinteressada dels seus experts. "L'actual crisi de la COVID-19 està deixant clar la importància de la tecnologia per aportar solucions col·laboratives i, des de T‑Systems, hem volgut unir-nos amb el nostre coneixement i capacitat tecnològica per ajudar a millorar en el possible la difícil situació que viuen col·lectius vulnerables. Confiem que aviat sortirem d'aquesta crisi, i creiem que la tecnologia ens ajudarà a aconseguir-ho" comenta Osmar Polo, director general de T‑Systems Iberia.

Tecnologia al servei de la societat

L'aplicació, desenvolupada en només 24 hores per l'equip de professionals voluntaris de T‑Systems, permet a les organitzacions sense ànim de lucre accedir a un banc de productes d'alimentació disponible a Mercabarna i sol·licitar un lliurament en base a un catàleg establert pels majoristes.  A més, permet crear perfils per tipus d'empresa (majoristes, transportistes o associacions), i inclou estadístiques de comandes i temps de lliurament, així com un sistema de traçabilitat de les comandes, amb seguiment en temps real per estat i localització.

#TSIBCovidChallenges

Aquesta acció s'engloba dins dels TSIBCovidChallenges de T‑Systems, en què la companyia de serveis tecnològics inclou totes les iniciatives en les quals els seus empleats participen, de forma desinteressada, per ajudar a pal·liar els efectes de la crisi sanitària a través de la tecnologia.  Entre els TSIBCovidChallenges també s'inclou la col·laboració de diversos empleats amb la comunitat coronavirusmakers.org per fabricar, amb les seves impressores 3D i amb les què T-Systems ha posat a la seva disposició, màscares i protectors per als professionals sanitaris.

Activitat al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna
Activitat al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna