L'app T-Mercabarna Solidària permetrà repartir més de 30.000 quilos d'aliments mensuals a Creu Roja

Abril 2020

Aquest projecte, impulsat de manera conjunta per T-Systems i Mercabarna, facilita el repartiment d'aliments als col·lectius més vulnerables.

Durant els 10 primers dies de funcionament de l'aplicació T-Mercabarna Solidària -del 14 al 24 d'abril-, les empreses del mercat majorista que participen en el projecte han donat 12.000 quilos d'aliments a Creu Roja. Aquest projecte, impulsat de manera conjunta per T-Systems i Mercabarna, permet repartir l'excedent d'aliments als col·lectius més vulnerables, i es preveu que en un mes es puguin distribuir més de 30.000 quilos.

Les empreses Hermanos Fernández, Gavà Grup i Fruites i Hortalisses Flores ja estan col·laborant amb el projecte, aportant-hi productes de forma regular, a més de TAE, que s'encarrega de fer la logística i transport de forma totalment gratuïta. Altres firmes s'hi han sumat fent alguna aportació puntual (Escandell, Fruits Ràfols, Morales e Hijos i la Cooperativa Agrícola del Prat) i també està previst que en breu s'hi incorpori alguna més (Germans Barri i Grup Cano). Durant aquest període, principalment s'han donat de forma gratuïta taronges, plàtans, pomes, síndries, maduixes, patates, cebes, tomàquets i carxofes.

La clau de l'èxit

Per agilitzar el procés de lliurament d'aliments als col·lectius més vulnerables, que han augmentat significativament amb l'actual crisi sanitària, Mercabarna i T-Systems van organitzar, durant 24 hores i de forma altruista, un hackaton, és a dir, trobada de programadors i membres de la direcció del mercat majorista. D'aquesta iniciativa va néixer l'aplicació T-Mercabarna Solidària, que permet connectar empreses distribuïdores d'alimentació amb entitats socials, simplificant així el tot el procés.

Els productes frescos són molt més complicats de gestionar a causa de la seva curta durada i la seva complexa manipulació. Per això, el seu repartiment ha de ser més ràpid i acurat. Amb la nova app, abans de les 10 del matí, les empreses de Mercabarna faciliten la informació dels productes que poden donar a Creu Roja perquè l'entitat social faci una selecció i planifiqui la seva gestió. Aquesta mateixa aplicació connecta amb l'empresa de transport de manera que, abans de les 17 hores de el mateix dia, els aliments arribin als magatzems de Creu Roja.

A més, en l'aplicació queda reflectida la quantitat i el volum que ocupen aquests aliments, una informació que permet tant al transportista com a Creu Roja organitzar el transport i el seu posterior emmagatzematge.

Voluntaris de Creu Roja amb el producte procedent de Mercabarna
Fins el moment, quatre empreses de Mercabarna participen en el projecte