Solucions per al col·lectiu celíac

L’Associació Clúster Alimentari de Barcelona i l’Associació de Celíacs de Catalunya van organitzar, el 5 de març, la jornada professional “Restauració per al col·lectiu celíac”.

Un dels objectius de la jornada era mostrar les problemàtiques i necessitats que tenen les persones que pateixen intolerància al gluten, sobretot, quan volen menjar fora de casa. Però, també, tal i com va explicar el director general de Mercabarna, Josep Tejedo, la jornada va ser una bona oportunitat per “posar en contacte empreses que produeixen aliments i firmes del sector de la restauració i veure com, junts, poden donar resposta a les demandes d’aquest col·lectiu”.

Tot i que cada cop hi ha més aliments adaptats als celíacs, la presidenta de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, va apuntar que encara queda camí a fer per millorar la qualitat de vida de les prop de 80.000 persones afectades per la celiaquia, on s’inclouen els propis malalts, però també, les seves famílies. Especialment, un sector on encara s’ha d’avançar més, com va apuntar el director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, és en el de la restauració. “Hem de seguir treballant perquè cada cop sigui més fàcil trobar menús adaptats a celíacs”, va afirmar Conesa.

Els avantatges de sumar-se al Pacte per als celíacs
La cinquantena d’assistents a la jornada van poder conèixer de primera mà els requisits i beneficis d’adherir-se al Pacte per als Celíacs i incorporar als seus productes el símbol internacional de l’espiga barrada. Com a exemples d’èxit, es va convidar a les firmes productores d’aliments Molí de Pomerí i Costa Concentrados Levantinos, que van explicar els aspectes positius que els aporta per als seus negocis la fabricació de productes sense gluten.

Cartes sense gluten
La jornada també va permetre aprofundir sobre la percepció del sector de la restauració sobre les necessitats dels celíacs i els avantatges que comporta oferir menús adaptats a aquest col·lectiu. En aquest sentit, també es van presentar els casos de dos restaurants, el Restaurant Tijuana i el Restaurant Gut, que van explicar la seva experiència en aquest camp.

Imatge d'un restaurant amb el distintiu de l'Espiga Barrada
La presidenta de l'Associació de Celíacs, el director general de Mercabarna i el director de l'Agència Catalana del Consum, durant la presentació de la jornada