Sant Jordi retorna amb tot el seu esplendor després de dos anys marcats per la Covid-19

Abril 2022

Es preveu que la venda de roses arribarà als 6 milions, un 43% més que l'any passat.

Avui, a Mercabarna-flor, el primer tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; la presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín i el president de l'Associació d'Empresaris Majoristes del Mercat (AEM), Miquel Batlle han presentat la previsió de vendes de roses per Sant Jordi. Durant l'acte també s'han mostrat les noves tendències en arranjaments, les varietats estrella, els diferents orígens de les roses que es comercialitzaran en aquesta Diada i les novetats.

Jaume Collboni ha destacat que "enguany es preveu que la diada de Sant Jordi se celebri amb tot el seu esplendor, després de dues darreres edicions marcades per les restriccions de la pandèmia".

Montserrat Ballarín ha dit que "des de Mercabarna-flor s'ha estimat que es vendran 6 milions de roses a tot Catalunya, un 43% més que l'any passat".

Del total de roses venudes a Catalunya, Mercabarna-flor en comercialitzarà al voltant d'un terç, és a dir, uns 2 milions d'unitats. El fet que enguany Sant Jordi caigui en dissabte dificulta que es pugui assolir la xifra de 7.000.000 de roses comercialitzades al 2019, perquè les empreses no en compren tantes per regalar als seus treballadors i perquè una part del ciutadans es desplaça a passar el cap de setmana a municipis, on la festa no arrela tant com a les ciutats.

Varietats més comercialitzades i tendències

Com en els últims anys, la varietat Freedom, d'origen colombià i equatorià, serà la protagonista absoluta d'aquesta Diada, acaparant el 85% de les vendes de rosa vermella i consolidant-se com a rosa de preferència tant dels professionals com dels ciutadans. La segona varietat més venuda serà la Red Naomi, procedent d'Holanda, que es preveu que suposarà un 10% del total de les roses vermelles. La resta de varietats es repartiran el restant 5%.

El 80% de les roses comercialitzades per Sant Jordi seran vermelles i, només un 20%, d'altres colors. Entre les d'altres colors destacaran: Les blanques (50% de les d'altres colors), amb les varietats Dolomite i Mondial; Les grogues (25%), amb les varietats Pennyline i Brighton; i les d'altres colors (25%): Rosa pal (Pink Mondial), bicolor blanca i rosa (Jumilla) i altres colors taronja, lila, fúcsia...

Entre les novetats d'enguany per a la diada de Sant Jordi trobem 3 roses procedents d'Equador: La Bromo, que es pot trobar en els colors rosa o taronja i que destaca per la gran quantitat de pètals que posseeix; la Hot Explorer, que destaca per la longitud del seu tall (pot arribar als 90 cm) i perquè un cop tallada es manté en aigua força temps en bones condicions (entre 15 i 17 dies) i la Llatina que és una de les varietats grogues amb la corol·la més gran del mercat.

Tendències en decoració de les roses

A més dels arranjament tradicionals, aquest Sant Jordi podrem observar algunes noves tendències que estan guanyant força per a la diada, on els diferents verds ornamentals guanyen molt de protagonisme i ajuden a ressaltar la rosa i la senyera. Quant als embolcalls, a les floristeries trobarem cada cop més arranjaments amb materials naturals, sostenibles i reciclables, en detriment del plàstic o altres productes artificials. Podrem veure embolcalls de cartró reciclat que es poden mullar, estructures naturals de vímet, jute i altres materials naturals pintats que contenen les roses i fan que destaquin.

Enllaços relacionats

Monserrat Ballarín; Jaume Collboni i Miquel Batlle davant les diferents varietats de roses que es comercialitzaran per Sant Jordi
Rosa de la varietat Explorer, una de les tres més venudes per Sant Jordi