Larves que transformen els residus orgànics en compost, projecte guanyador del programa Innofood

Abril 2022

InnoLarva és una de les participants a la tercera edició d'Innofood, el programa de suport a l'emprenedoria dins del sector alimentari de Mercabarna i Barcelona Activa.

Avui s’han donat a conèixer els millors projectes participants a Innofood, un programa d’impuls a empreses emergents que aporten noves solucions i millores a qualsevol dels processos de cadena de valor alimentària. La tercera edició d’aquesta iniciativa de Mercabarna i Barcelona Activa ha coincidit amb la seu de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Per això, per primer cop s’han incorporat sessions grupals i tutories individuals sobre sostenibilitat en l'àmbit del sector alimentari.

Els projectes guanyadors

  • Primer premi: InnoLarva.

És un projecte d’economia circular que produeix larves per transformar en compost els residus orgànics i vegetals de la cadena alimentària. Aquest compost, produït amb  la quitina de les larves, regenera les terres de cultiu sense additius químics.

InnoLarva ha obtingut un premi de 12.000 euros i 6 mesos a una de les incubadores d'start-ups de Barcelona Activa, amb mentoria i acompanyament.

  • Segon premi: InsFeed.

És un projecte que desenvolupa nous ingredients per a l'elaboració de pinsos animals i fertilitzants orgànics a partir d'insectes. Gràcies a aquesta iniciativa, es redueix el consum de recursos i la generació de residus.

InsFeed ha estat reconeguda amb un premi de 6.000 euros. 

  • Tercer premi: Eupot.

Actualment, estan a punt de començar una prova pilot per comercialitzar una crema amb pols deshidratada a base de proteïna vegetal de pèsol. Aquest producte substitutiu de la carn vermella està pensat per a persones d’hospitals i residències.

La sostenibilitat és un dels principals elements dels 15 projectes que han participat al programa Innofood, ja que molts d'ells s'han alineat amb l'economia circular i l'aprofitament de recursos, amb xarxes de consum responsable i amb productes alimentaris i dietes més saludables. Dels 15 projectes participants, 10 són liderats per dones i 5 per homes, d'edats d'entre 23 i 58.

Sobre el programa Innofood

Mercabarna i Barcelona Activa van crear Innofood l’any 2018 per impulsar start-ups innovadores del sector alimentari. El programa de mentoria inclou formació gerencial i sectorial, juntament amb el desenvolupament d'habilitats emprenedores i l’establiment d’una xarxa de contactes rellevants en el sector.

Els guanyadors de la primera edició van ser Cuits&Beans, Heura i Citring; i els de la segona, Voilà, Let’s Cook i Gastrocampo.

Enllaços relacionats

Les guanyadores del programa Innofood
Ponència sobre la transformació dels sistemes alimentaris a càrrec d'Anna Palli, cap de l’oficina de vigilància tecnològica de l'IRTA
Finalistes i guanyadores del programa Innofood