Mercabarna duplica l’espai del Banc dels Aliments dins el seu recinte

Juny 2021

El nou equipament té una situació estratègica i unes instal·lacions específiques per augmentar la recuperació i donació d'aliments.

Avui, 1 de juny, el magatzem del Banc dels Aliments (BdA) situat a Mercabarna ha començat a operar a una nova ubicació dins el recinte del gran mercat, amb el doble d'espai, unes instal·lacions totalment noves i un emplaçament estratègic per a la recepció dels productes.

El Banc dels Aliments, que des de 2002 ocupava un magatzem cedit per Mercabarna de 475m2, passarà ocupar-ne un de nou de 900m2, amb unes instal·lacions i uns equipaments específics més òptims (ampliació de la cambra frigorífica, espai de càrrega i descàrrega...). D'aquesta manera, serà més eficient fer la recepció, el triatge i la càrrega dels productes per part de les entitats socials que venen a buscar-los per distribuir-los posteriorment entre persones vulnerables.

Així mateix, a partir d'avui els voluntaris del BdA amplien el seu horari des de les 7h fins a les 17h (abans de 8h a 13h) per oferir un servei més ampli a les empreses majoristes i les entitats socials.

La nova ubicació facilita el lliurament d'aliments als majoristes

La nova ubicació del magatzem del Banc dels Aliments facilita la feina a les empreses majoristes de Mercabarna que volen donar aliments excedentaris, ja que està situat al costat del Punt Verd.

Fins ara el Banc dels Aliments i el Punt Verd estaven situats en espais oposats del recinte alimentari, a quasi un quilòmetre de distància. Amb la nova ubicació, els majoristes, en un sol viatge, podran portar al Banc dels Aliments les fruites i hortalisses aptes per al consum, i al Punt Verd, les restes de matèria orgànica que inevitablement s'han de reciclar (peles, productes massa madurs...) per l'elaboració de compostatge o biogàs. Aquest fet farà augmentar la quantitat d'aliments recuperats aptes per a donacions, que l'any 2020 ha estat de 1.500.000 kg, un 19% més que l'any anterior.

Altres projectes per evitar el malbaratament

El trasllat del magatzem del Banc dels Aliments s'emmarca dins del Pla de Economia Biocircular de Mercabarna, que té com a un dels seus principals objectius continuar lluitant contra el malbaratament alimentari.

Aquest Pla inclou, entre altres, el futur Centre d'Aprofitament Alimentari (que entrarà en funcionament a finals d'any); la instal·lació de contenidors de matèria orgànica intel·ligents als mercats, capaços de registrar el que diposita cada usuari; la Càtedra per combatre el malbaratament alimentari Mercabarna-UPC; els Premis Paco Muñoz per incentivar iniciatives d'aprofitament d'aliments; l'app T-Mercabarna Solidària, per agilitzar el repartiment de productes frescos entre més persones vulnerables; les campanyes de sensibilització d'escolars i la signatura del manifest de compromís per part de totes les associacions empresarials que operen en aquest gran mercat.

Recollida d'aliments per part d'una entitat social
Personal del Banc dels Aliments revisant el producte aportat per les empreses majoristes
El magatzem obrirà de 7 a 17 hores