Mercabarna-flor preveu que es vendran uns 4,2 milions de roses per Sant Jordi a tot Catalunya

Abril 2021

Les empreses de Mercabarna-flor treballen amb la previsió que durant els tres dies de celebració de la Diada es vendran uns 4.200.000 de roses a tot Catalunya.

Les empreses de Mercabarna-flor treballen amb la previsió que durant els tres dies de celebració de la Diada es vendran uns 4.200.000 de roses a tot Catalunya, un 40% menys que les comercialitzades al 2019, any en què es va assolir la xifra de 7 milions d'unitats venudes d'aquesta flor.

La presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha explicat el per què d'aquestes previsions: "Per sobre de tot -ha dit- volem que aquest Sant Jordi sigui segur i, per això,  es dedicaran 3 dies a celebrar-lo, el 21, 22 i 23 d'abril, i només seran els professionals del ram els qui disposaran d'autoritzacions per tenir parades de roses al carrer". Per tant, enguany no trobarem les nombroses parades de roses d'entitats i associacions, habituals en un Sant Jordi normal, que incrementen les vendes d'aquesta flor, ja que afavoreixen les compres per impuls.

Aquesta és una bona notícia per als floristes, ja que podran recuperar una mica les vendes perdudes com a conseqüència de la pandèmia, però les limitacions d'espai comercial, de magatzem i logístiques que tenen aquests negocis, fan preveure que no podran absorbir tota la demanda.

Per altra banda, s'observa un increment en la tendència de les empreses que volen regalar roses als seus treballadors per alegrar-los una mica aquests temps difícils i agrair-los els esforços esmerçats durant la pandèmia. El teletreball, però, en molts casos, complica aquesta iniciativa.

Així mateix, com a conseqüència de les restriccions a què obliga la Covid i a la por al contagi s'espera un increment important de les vendes online de roses, el que afavorirà molt les empreses que tinguin una bona plataforma tecnològica i la logística necessària per canalitzar bona part de les vendes a través d'aquest canal.

Del total de roses venudes a Catalunya, els majoristes de Mercabarna esperen comercialitzar una tercera part (1.400.000 roses).

La varietat Freedom suposarà el 80% de les vendes

Com en els últims anys, la varietat Freedom, d'origen colombià i equatorià, serà la protagonista absoluta d'aquesta Diada, acaparant el 80% de les vendes de rosa vermella. La segona varietat més venuda serà la Red Naomi, procedent d'Holanda, que es preveu que suposi un 15% del total de roses vermelles. La resta de varietats es repartiran el restant 5%.

Continuarà la tendència a regalar roses que podríem anomenar 'de jardí', amb una poncella més grossa, pètals envellutats i colors amb un aire vintage i la d'obsequiar amb rosers miniatura. Les roses liofilitzades, de més llarga durada, també coparan una petita part del mercat.

També es podran adquirir roses blanques, per agrair la feina del personal sanitari durant aquesta pandèmia, de les varietats Mondial (Equador) i Dolomiti (Holanda).

Més roses decorades amb ornaments sostenibles

A més dels arranjament tradicionals, aquest Sant Jordi podrem observar dues tendències en la decoració de les roses, una que tindrà un aire més naturalista, en què dominaran els colors terrossos i crema i els materials com les escorces, les fustes, els joncs, la roba de sac o la ràfia; i d'altra més colorista, amb embolcalls de papers de colors i materials secs, que vol donar una mica d'alegria a l'actual situació creada per la crisi sanitària.

Els embolcalls de plàstic es reduiran molt i seran substituïts per materials naturals, reciclables i sostenibles.

Visita a les parades de Mercabarna-flor
Les roses vermelles seran les protagonistes de Sant Jordi
Montserrat Ballarín, presidenta de Mercabarna, i Miquel Valls, president dels empresaris de Mercabarna-flor