Mercabarna acollirà l’Institut dels Aliments de Barcelona, que establirà sinèrgies amb les empreses situades al recinte

Febrer 2021

La creació de l'Institut dels Aliments a Mercabarna oferirà la possibilitat d'establir sinèrgies amb les 600 empreses que formen part del polígon alimentari.

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, i la regidora de Comerç i Mercats de Barcelona i Presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, han presentat aquest matí les instal·lacions del recinte de Mercabarna, on s'ubicarà l'Institut dels Aliments de Barcelona que obrirà les seves portes el curs 2021-2022. Un nou centre d'àmbit vocacional centrat en la indústria alimentària i situat en el principal mercat majorista del sud d'Europa.

El Consorci d'Educació i Mercabarna treballaran plegats en el desplegament del nou institut, que s'ubicarà en diversos espais que cedeix Mercabarna, com són: el Food Trade Centre (amb un espai de 372,22 m2) i les aules teòrico-pràctiques de l'actual Centre de Formació Ocupacional del polígon alimentari (300 m2).

Es preveu l'acondicionament dels espais del nou centre, el subministrament del material per a la planta d'elaboració, magatzem, sala de tast i el laboratori, amb un pressupost de 200.000 euros que finançarà el Departament d'Educació.

La creació de l'Institut dels Aliments de Barcelona segueix la línia de treball de la singularització dels centres educatius per sectors professionals, iniciada amb la creació de l'Institut Bonanova al Parc Salut Mar, l'Institut Tecnològic de Barcelona i l'Institut de l'Esport de Barcelona, entre d'altres. Aquesta aposta per aquest tipus de centres permet la concentració del talent de docents i alumnes per treballar per a l'excel·lència, una interlocució clara amb l'empresa, una eina que clarifica oferta i facilita l'orientació i la visualització aspiracional per a l'alumnat del seu horitzó formatiu i professional.

Aquest centre serà una oportunitat més per treballar cap a les noves tendències en el sector alimentari, aprofitant el fet que durant 2021 Barcelona es Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible. 

Oferta formativa

L'Institut comptarà amb un total de 27 docents i el personal d'administració i servei. Es preveuen un total de 375 alumnes de formació professional (FP) inicial, més els 225 d'FP per a l'ocupació que actualment té el Centre de Formació de Mercabarna.

L'oferta provisional partirà de la concentració de cicles que ara s'imparteixen en d'altres centres i serà de 3 cicles formatius de grau mitjà  (CFGM), 1 cicle formatiu de grau superior (CFGS) i 3 Programes de Formació i Inserció (PFI) de la família d'indústries alimentàries de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona; un CFGS de Dietètica i Nutrició de la família de Sanitat, de l'Institut Guineueta i un CFGM d'activitats comercials, de l'Institut Poble Nou.  

Quan l'institut funcioni com a centre integrat es preveu la integració amb l'estructura de  l'actual Centre de Formació Ocupacional de Mercabarna.

Visita a l'Aula del Fresc
Visita a les instal·lacions de Mercabarna
Presentació de l'Institut dels Aliments de Barcelona