Mercabarna posa en marxa el primer mercat majorista d’aliments ecològics d’Espanya

Novembre 2020

Avui, Mercabarna ha posat en marxa el primer mercat majorista d'aliments ecològics d'Espanya i també el primer d'Europa pel que fa a concentració d'empreses hortofructícoles. Aquest mercat, que ha suposat una inversió de 5 milions d'euros, ha nascut per donar resposta a la creixent demanda de consum a Catalunya d'aquests productes.

Les empreses del Biomarket

El nou mercat té una superfície total de 8.900 m2, que inclou l'àrea de càrrega i descàrrega; 5.180 m2 de superfície edificada i 2.568 m2 de superfície comercial.
El Biomarket dona cabuda a 21 punts de venda: 16 per a empreses majoristes, 2 per acooperatives agrícoles i 3 per a empreses majoristes de multi-producte. També disposa d'una zona per a 9 productors de proximitat.

  • Empreses majoristes de fruites i hortalisses: Aresca Fruit (3 parades), Badosa Fruits, Bio Extraterrestre, Frutas y Verduras Antonio (3 parades), Hermanos Fernández López (3 parades), Prats Fruits, Torres Hnos y Sucs., Ronda Fruits Bio.
  • Empreses majoristes de multi-producte: Green Growing Organic i Sinerggia Macanuda.
  • Cooperatives agràries: Hortec
  • Petits productors de proximitat


El Biomarket disposa d'un espai de 131m2 destinat a la venda directa dels petits agricultors de proximitat. Aquests poden ocupar cada dia l'espai que necessitin, en funció de la collita que tinguin en cada època i moment de l'any. Està previst que a finals del primer trimestre del 2021, el Biomarket inclogui també un altre espai (de quasi 190m2) destinat a la venda de producte de proximitat (principalment fruites i hortalisses, però també multi-producte), que estarà obert a tots els agricultors de Catalunya.

La comercialització

Mercabarna té una previsió de captació inicial de negoci del nou mercat majorista ecològic del 20% (23.662 tones/any) del total de fruita i hortalissa ecològica comercialitzada a Catalunya. La penetració en el mercat arribarà previsiblement al 50% (78.100 tones/any) a partir de 2031.

Construcció sostenible i eficiència energètica

L'edifici s'ha dissenyat per reduir al màxim el consum energètic, utilitzant fonts d'energies renovables i elements passius de climatització: Plaques fotovoltaiques; materials eco eficients, no perjudicials per a la capa d'ozó; ventilació i llum natural per minimitzar el consum energètic; estructura de suport de la coberta de fusta procedent de boscos gestionats de manera sostenible; il·luminació artificial de baix consum i sistemes de refrigeració de càmeres eficients.

Barcelona, Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible

El Biomarket és un dels principals projectes de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021 perquè aposta per una alimentació més saludable i respectuosa amb el medi ambient i, alhora, és un revulsiu per a l'agricultura i el comerç de proximitat.

Interior del Biomarket
El Biomarket obre les seves portes