Mercabarna i AGEM imparteixen hàbits saludables entre els escolars catalans durant la crisi sanitària

Novembre 2020

L'augment del risc de sobrepès entre els nens, durant la Covid-19, principal preocupació del programa educatiu '5aldia'.

La situació d'alerta sanitària actual fa més necessari que mai mantenir una dieta saludable. Per això, Mercabarna i l'AGEM (Associació Gremial d'Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província) han re-formulat el programa educatiu '5 al dia' per adaptar-lo a les necessitats del moment i l'han traslladat a les escoles, en comptes de realitzar-lo a Mercabarna com es feia fins ara, per evitar el desplaçament dels nens i nenes i disminuir, així, el risc de contagi.

Fa 21 anys que Mercabarna i l'AGEM desenvolupen '5 al dia', per formar  infants d'arreu de Catalunya, les seves famílies i escoles, en hàbits alimentaris saludables. L'objectiu d'aquest projecte educatiu és explicar als escolars de 3er i  4art  de primària  la necessitat de consumir 5 racions diàries d'entre fruites i hortalisses per créixer i mantenir-se sans, segons recomana l'OMS (Organització Mundial de la Salut).

'5 al dia a l'escola'

Des de l'inici de curs, els monitors de '5 al dia' es traslladen a les escoles, seguint els protocols de seguretat del Departaments d'Ensenyament i Sanitat de la Generalitat i els de les pròpies escoles.

Els alumnes aprenen de manera didàctica i divertida, a través de tallers i jocs, les propietats saludables de les fruites i hortalisses, quins són els productes de cada temporada, la piràmide alimentària i la importància de no malbaratar els aliments. Al final de la visita, que és d'una hora de durada per classe, se'ls lliura un obsequi amb informació per continuar descobrint a casa, amb les seves famílies, que menjar sa i equilibrat pot ser bo i divertit.

Durant aquest 1er trimestre escolar, d'octubre a desembre, els missatges de '5 al dia' hauran arribat a més de 1.500 alumnes i professors de diferents escoles de Catalunya. 

Al juny, quan finalitzi el curs escolar, hauran participat en aquest programa unes 6.500 persones entre alumnes i mestres de 87 escoles.

La Covid19 fa el programa més necessari que mai

Mercabarna i l'AGEM van decidir posar-se a treballar en '5 al dia a l'Escola' -una adaptació del seu programa educatiu '5 al dia' a les actuals circumstàncies sobrevingudes per la pandèmia-, després del confinament de la passada primavera.

Ambdues entitats vam considerar la importància de mantenir el programa davant els nombrosos estudis sobre la repercussió del confinament en la salut dels infants publicats arreu del món, que revelaven, entre d'altres aspectes, l'augment del sobrepès, la manca de vitamina D i l'increment de la miopia entre els menors.

El programa educatiu '5 al dia'

Al llarg d'aquests 21 anys han participat a '5aldia' més de 200.000 persones, entre infants i professors, d'arreu de Catalunya.

Els monitors de 5 al dia
Imatge de "5 al dia a l'escola"