Primer Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament dels Aliments

Setembre 2020

Mercabarna treballa per assolir el malbaratament zero a la Unitat Alimentària i implementa projectes i iniciatives enfocades als operadors del recinte i a la ciutadania en general.

Aquest és el primer any que es commemora el Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament dels Aliments, una iniciativa de la FAO amb què es vol posar en relleu l'impacte econòmic, social i mediambiental del malbaratament alimentari.

Mercabarna se suma a aquesta cita i recopila les principals accions que s'han dut a terme per minimitzar el volum d'aliments que es malbaraten al recinte i avançar en el compliment de l’ODS12. A més, també posa en marxa iniciatives per sensibilitzar a la ciutadania, especialment els nens i nenes que participen a les campanyes infantils "5 al dia", "Creix amb el peix!" i "Flors i plantes, cada dia".

2002

  • Inici de la col·laboració amb el Banc dels Aliments

El Banc dels Aliments disposa d'un magatzem a Mercabarna, on es recullen, trien i distribueixen les fruites i hortalisses que aporten les empreses de la Unitat Alimentària. En el que portem de 2020, les empreses han aportat 1.032.530 quilos de fruites i hortalisses.

2015

  • Estudi sobre el malbaratament alimentari a Mercabarna

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'empresa Spora Sinergies, spin-off de la UAB, i la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) realitza un estudi per quantificar el malbaratament alimentari al recinte, que se situa al voltant del 0,5%. A partir d'aquest informe s'estableix un full de ruta per assolir el malbaratament zero, que es materialitza en el Pla Estratègic d'Aprofitament Alimentari de Mercabarna.

2016

  • Signatura del Manifest per a la reducció del malbaratament alimentari

Mercabarna, l'associació d'empreses concessionàries (Assocome) i els gremis majoristes de fruites i hortalisses (AGEM) i del peix (GMP) rubriquen aquest acord, que assenta les bases per fer front a aquest repte. El manifest és un compromís per utilitzar de manera més eficient els recursos alimentaris i aconseguir que la cadena de proveïment d'aliments sigui més sostenible i responsable.

2019

  • 2a Universitat d'Estiu de Mercabarna

L'edició de 2019 va posar el focus en la lluita contra el malbaratament i en el seu impacte dins de la cadena alimentària. En el marc de la Universitat d'Estiu es va presentar la "Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries", elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

  • Premis Mercabarna-Paco Muñoz

Mercabarna crea aquests guardons per reconèixer els millors projectes d'aprofitament alimentari desenvolupats Catalunya. El nom dels premis és un homenatge a Paco Muñoz, fundador de la PAA, que va treballar per la transformació del model alimentari i per conscienciar sobre el consum responsable i sostenible.

2020

  • App T-Mercabarna Solidària

T‑Systems i Mercabarna posen en marxa aquesta aplicació que agilitza la distribució d'aliments entre les entitats i col·lectius vulnerables durant la crisi de la COVID-19. Aquesta iniciativa ha estat guardonada amb els reconeixements "Mercabarna mai s'atura" del Bizbarcelona. Des de la posada en marxa de l'app s'han distribuït 130.000kg de fruites i hortalisses gràcies a la col·laboració d’empreses del recinte.

  • Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari

Aquesta càtedra universitària estudiarà com prevenir i reduir el malbaratament alimentari en les baules de la producció i la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EABB), serà l'encarregada, conjuntament amb Mercabarna, de dur a terme el projecte.

  • Prova pilot de les noves compactadores del Mercat Central de Fruites i Hortalisses

Els contenidors intel·ligents incorporen un sistema fix de pesatge que quantifica el volum abocat de resta orgànica vegetal. L'objectiu és prendre consciència dels excedents que es generen, optimitzar-ne el triatge i incrementar l'aprofitament amb la donació al Banc dels Aliments.

Lluita contra el malbaratament a Mercabarna
Imatge de la Universitat d'Estiu de Mercabarna
Primera edició dels premis Mercabarna-Paco Muñoz contra el malbaratament