El malbaratament alimentari, tema central de la Universitat d'Estiu

Maig 2019

Ja estan obertes les inscripcions per aquesta iniciativa que organitza i subvenciona Mercabarna i que s'adreça a professionals i universitaris.

De l'1 al 3 de juliol, la Unitat Alimentària tornarà a convertir-se en un centre de coneixement i reflexió de la mà de la Universitat d'Estiu de Mercabarna. En aquesta segona edició, s'aprofundirà sobre quins són els reptes i les possibles solucions per reduir el malbaratament d'aliments en tota la cadena agroalimentària. Aquest és un problema greu i té caràcter global, ja que suposa que un terç dels aliments que es produeixen s'acaben llençant.

En aquest sentit, el programa de la Universitat d'Estiu inclou les intervencions de representants institucionals (l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, l'Agència Catalana de Residus) i de projectes impulsats per la Unió Europea (ECOWASTE4FOOD i REFRESH). A més, es presentaran iniciatives que s'estan duent a terme per minimitzar els residus alimentaris a la baula majorista i detallista, a la restauració i entre els consumidors finals. A tall d'exemple, es donaran a conèixer solucions tecnològiques per recuperar aliments que són aptes per al consum o es difondran bones pràctiques aplicades als mercats municipals per prevenir el malbaratament. 

Aquesta formació, que està totalment subvencionada, té el suport de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (ESAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). S'adreça a estudiants universitaris de quart curs procedents d'enginyeries tècniques (industrial, biosistemes, agroalimentària, telecomunicacions), de ciències ambientals i biològiques, de química i economia i de màsters. Al mateix temps, està oberta a professionals i tècnics d'empreses agroalimentàries, per la qual cosa pot ser d'especial interès per a les firmes del recinte.

Les inscripcions ja estan disponibles al web de Mercabarna, són gratuïtes i limitades. A més, en el cas de l'alumnat procedent de la UPC y de la UB, l'assistència a la Universitat d'Estiu els donarà dret a convalidar-se 3 crèdits de lliure elecció.

Universitat i empresa, de la mà

La Universitat de Mercabarna va néixer l'any 2018 com a punt de trobada entre el món de la universitat i el de l'empresa. La finalitat d'aquesta iniciativa és fomentar la transferència de coneixement acadèmic a les empreses de la Unitat Alimentària en un ambient de cooperació i networking. Una setantena de persones, entre estudiants i professionals, van participar a la primera edició de la Universitat en què es van analitzar pràctiques que condueixen a una major sostenibilitat agroalimentària.

Imatge de la Universitat d'Estiu de Mercabarna 2019