Vicenç Escandell:"Per exportar has de conèixer molt bé les necessitats del país i adaptar-te"

Entrevista a Vicenç Escandell, administrador de Fruites Escandell

Fruites Escandell és una empresa familiar del Mercat Central de Fruites i Hortalisses. Fa molts anys que exporten productes a Europa, sobretot, maduixot. 


P- Quan van començar a exportar?
R- Fa anys que portem producte, sobretot maduixot, de forma habitual a diversos països europeus. De manera puntual, hem fet algunes vendes a països de l’Est o Rússia, però és complicat.

P- Per què?
R- Exportar a aquests països és més arriscat, especialment en el nostre cas, que treballem amb un producte tan delicat com és el maduixot. Si has de portar productes a un destí allunyat has d’assegurar molt la qualitat de la mercaderia perquè arribi en condicions.

P- A l’hora de captar clients internacionals, com ho fan?
R- Tenim la sort que a Mercabarna, per la seva bona ubicació, vénen a comprar molts professionals francesos, italians, alemanys, holandesos i d’altres països. Després, si el teu producte és bo, un cop ficat dins del país, sense adonar-te’n et vas fent un mercat.

P- La clau està en el producte...
R- Sí, però no has d’enviar el que és el millor per a tu, sinó el que és millor per al teu client. És a dir, has de conèixer molt bé les necessitats d’aquell país i adaptar-te. Per exemple, aquí ens agrada el maduixot ben gran, però vas a Anglaterra amb aquest producte i fracasses, perquè el volen més petit.

P- Una empresa mitjana o petita ho té més difícil per exportar que una gran?
R- El principal problema que poden tenir les pimes és en infraestructures. Per exemple, per exportar necessites unes bones càmeres frigorífiques, ja que el producte no pot perdre mai la cadena de fred, i per això nosaltres estem invertint en aquest tipus d’instal·lacions. Però, a banda d’això, una empresa petita pot donar millor servei, sobretot pel que fa a l’especialització i al control i verificació de qualitat del producte.