Mercabarna-flor, l'aparador de les tendències nadalenques

Per 28è any consecutiu, Mercabarna-flor va donar el tret de sortida a la campanya comercial de Nadal amb la celebració, el 13 de novembre, de les tradicionals Mercademostracions, organitzades per Mercabarna i l’Associació d’Empresaris Majoristes (AEM). Prop de 2.000 floristes, vinguts d’arreu d’Espanya, van omplir els passadissos del Mercat desitjosos de veure les novetats i les tendències pel que fa a treballs florals i ornamentació d’arbres de Nadal, i agafar així noves idees que els ajudin a incrementar les vendes durant les Festes.

Les escoles d’art floral espanyoles convidades a l’acte van ser les encarregades, una edició més, de mostrar les novetats en moda floral. A més, aquest any, tenien un nou i interessant repte: competir en el I Concurs d’aparadors de Nadal. Un concurs on hi van participar nou escoles i, dos més, fora de concurs. Totes van presentar uns vistosos i espectaculars aparadors, farcits de creativitat i de multitud de propostes florals per al Nadal, que destacaven la importància que ha de tenir aquest espai dins de les floristeries a l’hora d’atraure clients i emocionar-los. Es van veure treballs artesanals, amb estructures decorades amb materials de l'entorn natural (pinyes, escorces, fulles i fruits) o reciclats (ampolles, suro, cartró, etc.). També va quedar palès que els colors nadalencs evolucionen cap a gammes cromàtiques més neutres, com grisos, blancs i cremes i apareixen nous colors com el rosa, el taronja i el blau.

Premis als millors aparadors
Després d’una dura deliberació, el jurat del concurs –integrat per un representant de la direcció de Mercabarna, el Gremi de Floristes de Catalunya i les pròpies escoles d'art floral– va atorgar el primer premi a l’Escola Floral Alnorte. El seu aparador destacava per l’elegància, amb corones, centres de taula i estructures verticals a base d'orquídies i clavells i on es combinaven els blancs i cremes amb el daurat. En segon lloc, va quedar Rosa Valls-formació, amb un original aparador amb colors de tonalitats pàl·lides del rosa, el marró i el taronja i amb gran protagonisme del material floral. El tercer lloc va ser per a l’Escola d’Art Floral de Catalunya, que va apostar per un aparador auster i molt impactant, amb estructures verticals daurades de base metàl·lica farcides d’elements naturals.
Els premis van consistir en xecs regal per gastar a les empreses del Mercat, Mosimoll i Elisabeth Roselló, patrocinadores d’aquest esdeveniment.

Les empreses del Mercat decoren arbres de Nadal
Les empreses de Mercabarna-flor també van tenir la seva particular competició. Setze companyies van participar en el I Concurs d’arbres de Nadal de les Mercademostracions. Amb avets cedits pels Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya i amb els seus propis productes, les empreses van decorar els arbres amb materials originals, demostrant que la imaginació no té límits a l’hora de guarnir el Nadal. Els guanyadors van ser, en la categoria de planta, l’empresa Plantas Cámara, amb una decoració basada amb un popurri de petites plantes amb flor. Elisabeth Roselló va obtenir el premi en la categoria de complements, amb un avet a base d’orquídies artificials blanques i adorns daurats. I, en l’apartat de flor, va guanyar la companyia Jaume Mateu, amb una decoració floral en tons blancs i crema.

L'aparador, la teva targeta de presentació
Bona part de la demostració d'art floral de la tarda es va dedicar també a l'aparador. Més de 400 floristes van assistir a aquest acte, on les escoles, a més d'elaborar en directe els treballs que posaven la cirereta al seu aparador, van oferir als floristes valuosos consells per aprofitar al màxim la campanya comercial que s'acosta. D'altra banda, cada escola va realitzar un treball de temàtica diferent enfocat a mostrar les tendències per al 2012.
Els més petits també van poder mostrar la seva creativitat en els tallers de tiós i pessebres que es van fer durant les Mercademostracions.

Veure la galeria de fotos de les Mercademostracions

Uns 400 floristes van assistir a la demostració que les escoles van fer per la tarda
L'aparador guanyador, d'Alnorte Academia Floral