Una tardor sense bolets

La campanya de bolets al Mercat Central de Fruites i Hortalisses ha tingut el pitjor inici dels darrers 5 anys. La manca de pluges i les altes temperatures registrades al setembre i octubre han provocat l’escassetat d’aquests productes que, durant la tardor, tenen un gran pes dins del Mercat.

De rovellons, entre aquests dos mesos, se n’han comercialitzat 26.343 kg, el 84% menys que en el mateix període de 2010. De la resta de bolets (rossinyols, caps, camagrocs, etc.) se n’han venut 31.781 kg, fet que suposa un descens del 70% respecte l’any passat. Per suplir la falta de bolet autòcton, els majoristes han optat per importar aquests productes de França i de països de l’est, especialment Bulgària. Tot i que la campanya serà difícil de recuperar, les pluges de les darreres setmanes han fet que apareguin els primers bolets en els boscos catalans.

En canvi, dos productes típics també de la tardor, com les castanyes i els moniatos, han iniciat la temporada amb bon peu. Els mesos de setembre i octubre, s’han venut 1.135.208 kg de moniatos, el 4,2% més que el 2010. Mentre que la comercialització de castanyes (1.148.676 kg) ha augmentat el 13,5% en relació al mateix període de l’any passat. En aquest darrer cas, malgrat les bones vendes, les qualitats s’han ressentit sobretot pel clima tan sec que ha fet durant els mesos de setembre i octubre.