Associació Clúster Alimentari de Barcelona: Es presenta a Mercabarna una nova tecnologia per desenvolupar 5ena gamma

S’imaginen una màquina capaç de cuinar productes en quantitats industrials en un temps mínim i mantenint la qualitat del sabor del menjar casolà? Doncs, aquesta és la tecnologia pionera, coneguda amb el nom de T, que ha desenvolupat Foodtopía, empresa dedicada a la creació d’aplicacions tecnològiques per fer 5ena gamma (plats elaborats) per al canal foodservice.

Per donar a conèixer les possibilitats comercials d’aquesta màquina, l’Associació Clúster Alimentari de Barcelona -que impulsa Mercabarna- va organitzar, el 14 de setembre, amb la col·laboració d’ANTA (Asociación para el uso de nuevas tecnologías en la alimentación fuera del hogar) una xerrada, amb degustació culinària inclosa. Aquesta conferència, que va reunir una trentena d’assistents, s’emmarcava dins de les activitats previstes en el grup de treball d’innovació del Clúster Alimentari de Barcelona, que té com a objectiu impulsar canvis estratègics entre les empreses associades.

Col·laboració empresarial
La idea de la presentació era que les empreses assistents coneguessin l’existència d’aquesta tecnologia i valoressin la possibilitat d’encetar un projecte conjunt. Projecte que consisteix en què diverses firmes majoristes s’uneixin per crear una cuina central, a Mercabarna, per fer 5enes gammes amb aquesta tecnologia. Segons Jesús Pagán, president de Foodtopía, les Mercas són el lloc idoni per instal•lar aquesta màquina, “ja que aquí conflueixen els portadors de les matèries primeres i els clients del canal foodservice que, cada vagada més, demanden aquest tipus de productes”. De fet, aquesta tardor s’iniciarà una prova pilot amb aquesta màquina a Mercalicante.

Què és la T?
La tecnologia T reprodueix a escala industrial el funcionament dels estris que trobem habitualment en una cuina. Així, segons els seus creadors, s'aconsegueix cuinar un aliment en grans quantitats i en un temps mínim, però conservant els sabors de la preparació "tradicional". En paraules de Norberto Navarro, consultor Noves Tecnologies de Foodtopía, aquest sistema "resol un dels grans problemes de la 5a gamma, el sabor, a més d'oferir al restaurador un estalvi en temps i costos".

Aquesta màquina permet preparar els ingredients que conformen les bases i fons de nombroses receptes de cuina (verdures sofregides o confitades, fons de peix o de carn, etc.). Aquests ingredients es presenten en format "Dosset", unes pastilles, refrigerades o congelades, que permeten al cuiner elaborar la base dels seus plats i donar-los gust.

Els assistents van poder degustar plats elaborats amb la tecnologia T