Els grups de treball de l'Associació Clúster Alimentari comencen a definir iniciatives de futur

Ja estan en funcionament els grups de treball de l’Associació Clúster Alimentari de Barcelona, entitat que impulsa Mercabarna i on s’integren el Consorci de la Zona Franca, el 22@Barcelona, ASSOCOME i 18 empreses alimentàries. Els grups –innovació en processos, logística i seguretat alimentària– han fet al juny les primeres reunions de treball per tal que les firmes integrants es coneguin i comencin a sorgir iniciatives i aliances.

Grup d’innovació
Hi van assistir les empreses adscrites a l’Associació Grup Cano, Maresmar, Companyia General Càrnia, Sergifruit i Exquisitarium, i representants de Mercabarna, el 22@, l’IRTA, la Plataforma BZ i l’ANTA (Asociación para el uso de nuevas tecnologías en la alimentación fuera del hogar) i van sorgir tres iniciatives. La primera, fer a l’estiu una visita a l’IRTA, a Monells (Girona), per veure les tecnologies en processament i desenvolupament de productes que es posen a l’abast de les empreses.

També a l’estiu, l’ANTA farà una xerrada per explicar a les empreses el funcionament i beneficis de la tecnologia T, que serveix per elaborar fons per a V gammes.

Finalment, l’IRTA oferirà a les companyies la possibilitat de provar una màquina d’altes pressions que s’està construint a la plataforma BZ, que elimina els microorganismes sense influir en les qualitats organolèptiques dels aliments. L’Associació donarà suport a les empreses per gestionar les sol·licituds d’ajuts per fer aquestes proves.

Grup de logística
Els participants a la reunió Azanova, BG Logístics, Maresmar, Grup Cano, Sergifruit i el 22@ van elaborar un model de fitxa que es lliurarà a les firmes de l’Associació per conèixer el seu funcionament logístic i detectar possibles punts de col·laboració entre elles.

Grup de seguretat alimentària
Els assistents, Barrufet, Videla, Maresmar, Sa2pe, Sergifruit, Cultivar, Grup Cano i Silliker, van acordar fer una jornada, al juliol, sobre com gestionar una crisi alimentària. A més, també es va decidir que l’Associació i l’Àrea de Formació de Mercabarna organitzaran cursos de formació per aprofundir en temes de certificació i etiquetatge.

El clúster incideix en les tecnologies que permeten innovar en processos i desenvolupar nous productes