Barcelona i Lleida s'uneixen per potenciar el sector agroalimentari

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el paer de Lleida, Àngel Ros, van reunir-se el 3 de febrer a Mercabarna per signar un conveni mitjançant el qual Mercabarna i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) acorden unir esforços per impulsar i promoure la gestió i el desenvolupament del sector alimentari.

Arran de la signatura d’aquest acord de col·laboració es crearà una comissió mixta entre el PCiTAL, reconegut com a pol d’innovació agroalimentària a Catalunya, i Mercabarna, consolidat com el major clúster d’empreses d’alimentació del país i punt clau en l’elaboració, comercialització i distribució d’aliments frescos.

Aquesta comissió establirà els mecanismes per aprofitar les potencialitats del sector agroalimentari de Lleida i Mercabarna, i promourà la col·laboració d’empreses amb interessos comuns, per aportar solucions a les actuals necessitats dels consumidors.

Reforçar la competitivitat de les empreses
Amb aquesta col·laboració es potenciarà sobretot la recerca, el desenvolupament i la investigació en l’àmbit agroalimentari, cosa que reforçarà la competitivitat de les empreses del sector.

En el decurs de l’acte de signatura els dos alcaldes van destacar que el sector alimentari, més enllà de ser un dels grans motors de l’economia del país, és un pilar fonamental de la nostra societat i la nostra cultura, i una eina immillorable per projectar Catalunya. L’alcalde Hereu, a més, va definir Mercabarna com “el mercat de mercats permanent” i “una gran plataforma logística i de transformació d’aliments frescos”.

L’alcalde Ros, per la seva banda, va celebrar aquest acord perquè “vincula la capacitat productiva, de recerca i innovació de Lleida amb tota la capacitat logística, de difusió i de comercialització que sap fer Mercabarna”.

PCiTAL, pol d’innovació agroalimentària
El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) és una plataforma de 7ha situada a la ciutat de Lleida, que posa al servei del sector alimentari coneixement, tecnologia i unes instal·lacions de gran qualitat, tot impulsant la creació i el creixement d'empreses innovadores, i proporcionant-hi serveis de valor afegit. Així mateix, estimula la investigació, la innovació i el desenvolupament tecnològic en projectes conjunts amb Universitats i empreses.

Col·laboració Barcelona - Lleida
Jordi Hereu i Àngel Ros van aprofitar la trobada a Mercabarna per signar també un conveni de col·laboració més ampli entre Barcelona i Lleida. Aquest acord ha de servir per enfortir les relacions de cooperació territorial en matèria de promoció econòmica entre Lleida i la capital catalana, promovent el desenvolupament del comerç, la cooperació econòmica i la inversió entre les dues capitals. Segons l’alcalde Hereu, “la capacitat de Barcelona per generar mercats aconseguirà efectes multiplicadors d’aquesta col·laboració”.

Abans de la signatura dels convenis, els dos alcaldes, acompanyats pel president de Mercabarna, Jordi William Carnes, la direcció de Mercabarna i els presidents dels Gremis, van fer una passejada pel Mercat Central de Fruites i Hortalisses.

D'esquerra a dreta: L'alcalde de Barcelona, el president de Mercabarna (en segon pla), el paer de Lleida i la directora general de Mercabarna
D'esquerra a dreta: el president d'Assocome, Joan Llonch; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el paer de Lleida, Àngel Ros i el president de Mercabarna, Jordi William Carnes