Els empresaris de Mercabarna proposen àpats nadalencs econòmics

El president de l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM), Casimir Llorens, i el del Gremi de Consignataris Majoristes de Peix i Marisc, fresc i congelat, de Barcelona i Província (GMP), Leandre Serra, van explicar davant de la quinzena de mitjans de comunicació assistents que, segons les previsions, els preus de les fruites i les hortalisses i del peix i el marisc tornarien a baixar per segon any consecutiu de cara a les festes de Nadal. En concret, les dades apuntaven que es produiria un descens dels preus del 10% respecte el mateix període de l’any passat.
En paraules dels representants dels Gremis, aquesta situació suposava una bona oportunitat per tornar a reactivar el consum. “Arran de la crisi econòmica hi ha entre els ciutadans una certa por a consumir. Però ara és un bon moment per canviar aquesta tendència i apostar per consumir de forma responsable, perquè hi ha molta oferta de productes i a bon preu”, va afirmar, durant la roda de premsa, Casimir Llorens, president del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses.
Per això, una de les recomanacions que es va fer a l’hora de plantejar les compres nadalenques va ser “fer mercat”, és a dir, “anar als establiments sense idees preconcebudes i decidir els aliments que posarem a taula en funció dels que trobem en aquell moment amb millor relació qualitat-preu”, va explicar Leandre Serra, president del Gremi de Majoristes del Peix.

Productes frescos a uns preus molt competitius
En els transcurs de la roda de premsa, els presidents dels Gremis van anar desgranant l’evolució prevista en els preus dels productes típics de les Festes.
En el cas del peix i el marisc (aliments clàssics dels àpats nadalencs), Leandre Serra va afirmar que la majoria d’aquests productes tindrien uns preus molt assequibles durant el període de les festes de Nadal. Així, va pronosticar descensos entre “el 5 i el 15%” en productes com el lluç, el besuc o l’orada. Una disminució que, segons el president del GMP, també afectaria a algunes espècies de marisc fresc com la gamba (-20%), els escamarlans (-10%) o el llamàntol (entre -5% i -10%).
Respecte als congelats, segons Serra les previsions apuntaven clarament “una baixada dels preus d’un 20%”.
Pel que fa a les fruites i les hortalisses, el president d’AGEM va comentar que durant les Festes s’abaratirien els preus d’alguns productes com el plàtan, els cítrics, la pera i la poma. No obstant, Llorens va anunciar que els majors descensos, de fins el 50%, es registrarien en els productes exòtics.
En canvi, la previsió per a productes tan típics d’aquestes dates com el raïm, molt escàs aquest any, i la pinya era que patirien un increment en la seva cotització.
Respecte a les verdures, el president d’AGEM va anunciar “preus estables” però “amb possibles increments a causa de “l’avançament de les collites per les baixes temperatures”.

Que la crisi no desllueixi els àpats
Per mostrar com es poden preparar uns bons àpats nadalencs sense escurar les butxaques, els Gremis de Majoristes van presentar dues propostes de menús, avalades per la Fundació Dieta Mediterrània i elaborades a base de producte fresc, de qualitat i a un preu molt assequible.
Per exemple, amb 13 euros (per persona) van preparar un àpat format per un aperitiu d’amanida tropical de gambes; un primer a base d’amanida de musclos amb patates; de segon, lluç infusionat amb vi blanc i verdures i, per postres, un flam de castanyes.
Així mateix, amb dos euros més per persona, van proposar un altre menú, un pèl més sofisticat, basat en un aperitiu a base de marisc; un fons de carxofa farcit de bolets i botifarra del Perol de primer; de segon llobarro al vapor amb verdures i, per acabar, peres al vi amb sopa blanca.

Per veure aquests menús i molts altres, visita www.lafestaalataula.com

Presentació del Centre Interactiu del Peix
Els Gremi de Majoristes del Peix va aprofitar l’acte per donar a conèixer una nova iniciativa que es posarà en marxa durant el primer trimestre de 2010. Es tracta del Centre Interactiu del Peix (CIP), un espai museogràfic educatiu destinat a apropar i promocionar els productes pesquers, especialment, entre els infants. Aquest centre estarà ubicat dins del Mercat Central del Peix de Mercabarna.