“Formar-te t’ajuda a no tenir por dels nous reptes”

Entrevista a Salvador Martí, exalumne del Postgrau en Gestió d’Empreses Majoristes d’Alimentació.

Martí és gerent de l’empresa hortofructícola, Frutas E. Sánchez, i va participar en la primera edició del Postgrau en Gestió d’Empreses Majoristes d’Alimentació, que imparteix la Fundació Triptolemos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i que està promogut per Assocome.

P- Per què es va decidir a fer el Postgrau?
R- Fa 30 anys que treballo al Mercat. He passat per diverses empreses, sempre començant des d’abaix, de mosso fins arribar a encarregat. Jo volia seguir creixent professionalment i arribar a tenir la meva pròpia empresa. Per això, primer de tot, volia preparar-me, fent algun màster o curs. Però els meus plans van canviar...

P- I això?
R- Em van oferir crear una empresa i m’hi vaig ficar de ple. A partir d’aquell moment em costava treure temps per fer formació, fins que em vaig assabentar que es feia la primera edició d’un Postgrau específic sobre gestió d’empreses i que, a sobre, es feia a Mercabarna. Era perfecte per a mi!

P- Va ser una experiència positiva?
R- Sí! No vaig aprendre res en particular però m’ho va ensenyar tot en general. Sovint penses que com portes molts anys en el sector ja ho saps tot. I fent el postgrau constates que no, que sempre pots aprendre més. A més, t’ajuda a veure amb nous ulls les coses que fas a diari i a no tenir por dels nous reptes.

P- Nous reptes com dirigir una empresa!
R- Exacte! Et proporcionen una visió global de com gestionar una empresa majorista d’alimentació. Des de com portar el teu personal fins a entendre un document comptable. Per exemple, teníem una assignatura concreta on et donaven algunes eines per tractar als teus clients, als proveïdors i als teus treballadors. I això m’ha ajudat molt!

P- Per tant, aplica en el seu dia a dia alguna es de les coses que va aprendre en el curs...
R- Sí. (m’assenyala un cub que té a la taula del seu despatx que en una de les seves cares hi ha escrita la paraula equivoca’t). Per exemple, una de les grans lliçons que vaig aprendre en el curs va ser que si dirigeixes una empresa ho has de fer amb totes les conseqüències. Si t’equivoques, ho has d’assumir i rectificar. Però, sempre ha d’haver una persona que decideixi, perquè si titubeges la gent que tens darrere no confiarà en tu.

P- A qui recomanaria fer aquest curs?
R- A totes aquelles persones que tenen aspiracions de créixer professionalment, que tenen un caràcter emprenedor o que, simplement, ja ocupen un càrrec i volen reciclar-se. Siguin o no d’empreses de Mercabarna! Crec que qualsevol professional amb inquietuds i que vulgui gestionar una empresa l’hauria de fer!

P- Per què costa tant que la gent s’animi a fer el Postgrau?
R- Perquè fer un curs com aquest implica tenir força de voluntat. Vas a classe després de la feina i a casa t’hi has de posar, fer els exercicis. I això frena molt!

P- I com els animaria vostè?
R- Els diria que perdin la por. Que fer aquest postgrau et dóna una visió més clara del futur. I necessitem gent així al Mercat!

P- ...
R- Falten professionals, gent preparada, amb empenta, amb noves idees i formes de fer. Que no pensin que portar una empresa del Mercat és saber que avui la fruita val 3 i demà 5, sense saber per què! Necessitem persones que entenguin el sector i que, de retruc, ajudin a dignificar la nostra professió.