Francesc Xavier Altarriba: “Menjar sa i bé eleva la nutrició a gastronomia”

Entrevista a Francesc Xavier Altarriba, ideòleg i director de “La salut al cistell”

Com sorgeix la idea de fer un espai com “La salut al cistell”?
El programa neix després de constatar dues realitats. D’una banda, el pes específic del sector agroalimentari català i, de l’altra, la poca presència que tenen en els mitjans de comunicació els productors i alguns distribuïdors alimentaris. Per això, ens interessava fer un espai on donar a conèixer els productes alimentaris produïts a Catalunya.

Només els productes catalans?
No hem d’oblidar que, en aquest món globalitzat, hi ha productes que vénen de països llunyans, que són dipositaris de sabors exòtics i que tenim tot el dret a gaudir-los. Però, si que és cert que en el programa donem un tracte preferent a la producció catalana. I és que per raons de sostenibilitat, ecologia i economia, la major part de la nostra dieta hauria de provenir d’espais pròxims als nostres llocs de residència.

Quin objectiu persegueix el programa?
Pretén ser, essencialment, un programa de salut que s’expressa en l’alimentació. Els aliments no deixen de ser medicaments, amb les seves propietats, contraindicacions, incompatibilitats, etc. Així que, de la mateixa manera que confiem en el metge per saber quins medicaments hem de prendre, hauríem de tenir la suficient informació alimentària per orientar la nostra dieta, més enllà del pur plaer gastronòmic i de la fàcil accessibilitat a determinats productes.

És allò de “som el que mengem”...
Portem un estil de vida apressat, basat en la competitivitat, en el tots contra tots. I l’alimentació és un dels aspectes que més se’n ressent d’aquest ritme frenètic. Li dediquem poc temps i de poca qualitat. Si ens sabem alimentar, el nostre rendiment professional, social i, també, econòmic serà molt millor! Saber menjar és la base per estar sa. Menjar sa i bé, eleva la nutrició a gastronomia.

El programa també ens permet conèixer com treballen alguns agents de la producció i la distribució alimentària. Per què creu que és important mostrar aquesta feina?
Moltes de les professions vinculades al sector agroalimentari són desconegudes per la major part de la població. És per això que mostrar les característiques i especificitats de la producció i la distribució alimentària, farà que es valorin les extraordinàries dificultats logístiques, industrials i sanitàries que comporta el fet que puguem omplir de productes el nostre cistell amb totes les garanties.

Tenir aquesta informació, creu que també pot ajudar a incrementar el consum de determinats productes?
Conèixer com es produeixen i d’on arriben alguns productes, així com l’itinerari que fan abans d’arribar a la nostra cuina, pot ser una font per incrementar-ne el seu consum, però, fins i tot, d’iniciar-nos en el mateix i adquirir, com a conseqüència una major cultura nutricional, alimentària i gastronòmica.

Mercabarna, juntament amb l’Institut Municipal de Mercats i la Generalitat, és un dels promotors d’aquest programa. Com ha estat la recerca de patrocinadors i col·laboradors?
No ha estat un procés fàcil. En aquest projecte pioner volíem la complicitat de les administracions, però també d’empreses del sector i de cooperatives, que en alguns casos competeixen en el mercat. Però aquestes firmes han entès l’oportunitat que els ofereix el programa per recolzar el sector agroalimentari català i donar-se a conèixer a l’opinió pública.