Lorenzo Carrasco: “Mercabarna té algunes de les empreses majoristes més potents d’Espanya i l’horari diürn hi ha tingut molt a veure”

Entrevista a Lorenzo Carrasco, director general del Grupo LC

Tornem 20 anys enrere, l’any en què el Mercat va canviar d’horari. Què és el primer que li ve al cap?
Recordo l’assemblea en la qual els empresaris del Mercat vam apostar per l’horari diürn. En el seu moment molts detallistes i també alguns majoristes no van entendre aquesta decisió perquè pensaven que amb el canvi d’horari els seus negocis no funcionarien.

Vostè, per què apostava pel sí?
El factor familiar pesava molt! No tenia vida social i, això, obligava la meva família a no tenir-ne tampoc! Però el pitjor era que quasi no veia els meus fills! A més, també pensava en què, si el dia de demà ells s’incorporaven a l’empresa, no volia que treballessin de nit.

En una frase, com és això de treballar de nit?
Molt complicat. La veritat és que estava molt mentalitzat. Volia tirar endavant el negoci, volia superar-me, i això em feia aguantar-ho tot! Però al final ja es va fer massa dur...

Què era el pitjor?
La meva vida era només treballar i dormir. Al migdia anava al llit, m’aixecava a les 9 del vespre, sopava i a mitjanit ja estava a Mercabarna. Així cada dia.

Vostè ha anat creixent empresarialment. De tenir una parada al Mercat a dirigir una gran companyia. Això hagués estat possible en un Mercat nocturn?
Des d’un principi jo tenia molt clar el projecte empresarial que volia tirar endavant. Un exemple és que el magatzem que tinc a la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC) de Mercabarna es va inaugurar l’any 1987, quan encara es feia el Mercat de nit. Però el que tinc clar és que l’expansió de l’empresa hauria costat més en l’horari nocturn. Amb l’arribada del ‘dia’, de ‘la llum’, tot va canviar.

En quin sentit?
Em va permetre sumar al projecte persones més formades i preparades. Treballant de nit era molt complicat trobar treballadors amb un nivell formatiu alt, perquè l’horari no era gens atractiu. Poder comptar amb un equip humà tan professional ha estat vital per al creixement de l’empresa. A més, també va facilitar els contactes amb els nostres proveïdors, tant nacionals com de l’hemisferi sud. A les 3 del matí era impossible trucar enlloc!

Passat els anys creu, per tant, que va ser una bona decisió!
Estic convençut que treballar de dia ens ha donat la possibilitat de desenvolupar les nostres empreses, però també de viure millor, d’estar amb les nostres famílies.

La seva empresa està en plena expansió a Madrid, on precisament el Mercat de Fruites i Hortalisses encara es fa de nit...
El meu fill està a Madrid fent-se càrrec d’aquest projecte. Que ell se n’ocupi ha estat una decisió molt complicada, no pensis. És un noi jove, amb una formació acadèmica important, que ara es veu obligat a pagar un peatge, com és treballar de nit, per tirar endavant l’empresa.

En això de l’horari anem a contracorrent respecte els altres mercats...
Sí, i sincerament, no entenc perquè en altres Mercats no s’aposta per l’horari de dia. I els fets ens donen la raó. Gran part de les empreses majoristes de fruites i hortalisses amb una major facturació estan a Barcelona. I el Mercat diürn ha tingut molt a veure en això!