Eduard Soley: “Vaig haver d’ adaptar el meu negoci i meva la vida familiar a l’horari nocturn”

Entrevista a Eduard Soley, gerent Fruites Soley


Com era el seu dia a dia quan el Mercat Central de Fruites i Hortalisses era de nit?
M’aixecava a les 2 de la matinada. Arribava a Mercabarna sobre les 3h. Carregava la furgoneta amb el gènere i cap al Mercat de La Boqueria a preparar la parada. A les 8 del matí ja obria al públic i venia fins a les 10 de la nit!

Un dia a dia molt dur, no?
Sí, que ho era, però estava acostumat. Amb 17 anys ja vaig començar a anar al Born a comprar de matinada. Així que vaig adaptar el meu negoci i la meva vida a aquest horari nocturn. Un horari que, a més, crec que era el millor per venir a comprar al Mercat.

Per què?
Sobretot, era bo per al gènere que es venia. Abans, el producte de proximitat era més present al Mercat i, aquest producte requeria immediatesa. És a dir, pel matí es collia el producte, per la tarda arribava al Mercat i a la nit es posava a la venda. Actualment, aquest aspecte ja no es tan rellevant perquè es venen productes de tot el món i el Mercat funciona d’una altra manera.

En l’àmbit familiar, com l’afectava treballar de nit?
No massa. Ho teníem tot organitzat segons aquell horari. A més, la meva dona també m’ajudava amb el negoci, així com d’altres familiars que ens donaven un cop de mà amb els fills o amb la parada.

Fa 20 anys es va canviar l’horari. Com recorda aquells dies?
Recordo que es va formar un bon cacao. Els detallistes estàvem en contra i els majoristes a favor. El Mercat es va paralitzar durant unes setmanes, fins que finalment va tirar endavant l’horari diürn.

Vostè també estava en contra?
Al principi no era massa partidari del nou horari perquè suposava un canvi radical en l’estructura del meu negoci. Ens va costar uns anys adaptar-nos, però he de reconèixer que treballar de matí té les seves coses bones. I també dolentes!

Comencem per les bones...
És cert que fer un horari 'normal', similar al que fa la majoria, millora les relacions socials i també les familiars.

I, les dolentes?
Tinc una forma molt personal de portar el negoci. M’agrada estar a la parada i poder veure i atendre els meus clients. Però a l’hora de la venda he de venir a comprar a Mercabarna. Així que, quan vinc, he de comprar ràpid i per això no m’agrada l’horari diürn.

Com s’ho fa?
Vinc dos dies a Mercabarna i, la resta, envio a algun empleat. Però jo sóc de l’antiga escola. Vull veure el gènere que hi ha, triar les varietats i qualitats que volen els meus clients. Sembla fàcil però per comprar al Mercat s’ha de tenir molt d’ofici i d’experiència. El mercat no és matemàtic, evoluciona i cal saber distingir els bons productes.

El seu fill segueix amb la tradició familiar. Creu que si el Mercat encara fos de nit ell s’hi hagués dedicat?
Això no se sap mai, però està clar que treballar de nit és menys atractiu. Tot i això, crec quan em jubili el meu fill no farà la compra com jo. Penso que optarà per tenir un parell de proveïdors que li portin el gènere. Farà la comanda per telèfon i no haurà de venir al Mercat. Crec que el futur del sector detallista pot anar per aquí.