Un mercat dissenyat per liderar el sector floral

Mercabarna-flor ja ha obert portes. Dos anys després d’iniciar els treballs de construcció, el passat 5 d’octubre es va celebrar l’esperat acte d’inauguració d’aquest mercat. Una gran festa per on van desfilar més de 2.000 professionals del sector floral - entre majoristes, detallistes, treballadors del mercat i familiars -, vinguts d’arreu de Catalunya.

Els nombrosos assistents van poder gaudir d’un mercat viu, en funcionament, amb parades obertes i plenes de producte, així com d’una intensa jornada d’activitats -que es va allargar fins ben entrada la nit-, amb un esmorzar a base de xocolata amb xurros, demostracions florals, la inauguració de l’Aparador del Mercat, tallers florals i inflables per als nens, una arrossada popular, orquestra i ball, etc.

“Avui tenim una gran oportunitat per mostrar-nos al món, per dir a la gent, estem aquí”, explicava la majorista de Mercabarna-flor, Carme Puig, de l’empresa de flors, Imporflora. La il·lusió per la bona resposta dels assistens era un sentiment estès entre els majoristes del mercat. “Ha vingut molta gent, clients, floristes que feia molt de temps que no venien, antics majoristes. Tots estan molt contents amb aquest nou centre”, apuntava Josep Terrades, de l’empresa Flors Terrades. Rosa Marimon, de l’empresa Plantes Marimon, assegurava que amb aquest acte “podem explicar als nostres clients i als que encara no ho són que tenim un nou mercat, més gran, més còmode, amb més oferta”.

I és que els majoristes han fet un gran esforç per triplicar l’oferta de productes respecte l’antic mercat, per quadruplicar l’horari comercial (fins assolir les 50 hores setmanals) i per proposar noves iniciatives comercials per dinamitzar el Mercat.

Un dels moments importants de la jornada va ser l’acte oficial d’inauguració, presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i que va comptar amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; l’alcalde de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch; l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, el president de Mercabarna, Jordi William Carnes; i el president de l’Associació d’Empresaris Majoristes, Jordi Plana.

També hi van assistir el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena; el president de Mercasa, Ignacio Cruz Roche; i la directora general de Mercabarna; Montserrat Gil de Bernabé.
Finalitzats els parlaments, les autoritats van ser les encarregades de posar les primeres peces del gran mosaic de Mercabarna-flor, una gran rosa amb la data d’inauguració del mercat inclosa. Posteriorment, aquest mosaic es van anar construint amb la col·laboració de tots els assistents.

L’acte oficial va concloure amb una passejada del president i els alcaldes per les noves instal·lacions, on van saludar majoristes, floristes i professionals del sector que estaven pel Mercat.

Una aposta pel sector de la flor
“Amb aquest nou mercat donarem un impuls a un sector de gran importància per a l’economia del nostre país”. Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, José Montilla, ressaltava la importància que Mercabarna-flor aspira a tenir en el comerç majorista de flors, plantes i complements a Catalunya i Espanya.

Per assolir aquest objectiu, s’ha construït un centre modern i funcional, que triplica la superfície (15.000 m2 edificats) i l’oferta de productes respecte l’antic Mercat i que ofereix nous serveis, com sales de formació permanent, escoles d’art floral, les seus de les associacions gremials de majoristes i detallistes, restaurant-cafeteria, etc.

Tot per satisfer les demandes d’un ampli ventall de clients i potencials compradors. En la mateixa línia, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, destacava que “amb una infraestructura més gran, més moderna i amb més serveis de valor afegit s’aposta de forma decidida perquè el sector faci un salt endavant”. Montilla, a més, va indicar que “en aquests moments de dificultats, iniciatives com Mercabarna-flor demostren tenim capacitat per tirar endavant projectes i això, ens ha de donar confiança”. Aquest centre ha suposat una inversió de 24 milions d’euros.

Un edifici emblemàtic
Mercabarna-flor és un edifici singular, per dins i per fora. L’arquitecte Willy Müller ha estat l’encarregat de dissenyar aquest centre que, arquitectònicament, s’allunya de la imatge tradicional dels mercats. Un dels trets més singulars és la seva coberta, en forma de closca, farcida de franges de colors, que està cridada a convertir-se en un referent visual. L’interior del mercat també és especial, ja que s’ha fet a mida de les necessitats dels professionals del sector. “És molt més que un mercat de compra-venda. Tenim un mercat fet especialment per a nosaltres”, afirmava el president de l’Associació d’Empresaris Majoristes (AEM), Jordi Plana.

En paraules del president de Mercabarna, Jordi William Carnes, el gran repte del mercat ha estat agrupar en un mateix espai tres sectors (flor tallada, planta i complements), cadascun d’ells “amb unes infraestructures adaptades a les seves necessitats d’exposició, conservació i comercialització”. Per exemple, cambres frigorífiques per a la flor, climatització radiant (escalfor a través del terra) per a les plantes i espais d’exposició per a la zona dels complements.

Ubicació immillorable
Construït en uns terrenys que pertanyen a Sant Boi i, en una part, al Prat de Llobregat, Mercabarna-flor està al costat de l’autovia de Castelldefels (C-31), en un espai de confluència de grans infraestrucutures. “Aquí –explicava Montilla –conviuen grans infraestructures, com el port i l’aeroport, les autopistes i xarxes ferroviàries, amb grans equipaments, com és aquest nou mercat, i amb espais que s’han de seguir preservant, com el Parc Agrari del Baix Llobregat”. L’alcalde de Sant Boi es felicitava per la ubicació del mercat en “una zona de gran dinamisme econòmic”
En la mateixa línia, Hereu va elogiar l’evolució d’aquest sector. “La flor que va néixer al cor de Barcelona (a les Rambles), ara és un dels sectors més importants a l’àrea metropolitana”, va dir l’alcalde.

La gran festa dels complements
Coincidint amb la inauguració de Mercabarna-flor, es va celebrar la 25ena edició de les Mercademostracions. Una cita que no es van voler perdre les principals escoles d’art floral espanyoles (Academia Floral Alnorte, Academia Lis Diseño Floral, Escuela Andaluza de Arte Floral, Escuela Arte Floral de Aragón, Nature Formación, Rosa Valls-formació, Smilax Taller de Florística, Escola d’Art Floral de Catalunya, Escuela de Arte Floral Canaria Flower Design i Escuela Española de Arte Floral), que van sorprendre tots els assistents amb unes espectaculars demostracions florals, amb treballs molt elaborats on els complements van ser els grans protagonistes.