La immigració i la globalització incrementen els sacrificis

4 de juliol de 2008

L’Escorxador de Mercabarna va tancar el 2007 amb un nou rècord de sacrificis: més de mig milió de caps de bestiar (incloent vaquí, oví i equí). En total, 32.431 tones (150.000 kg de carn al dia). Aquest rècord, però, no és un fet aïllat. És fruit del creixement constant experimentat per l’Escorxador en els darrers cinc anys. Un període en el qual els sacrificis han augmentat més d’un 30%. Per línies, la d’oví és la que més ha crescut, un 65%, seguida de la de vaquí, amb un 29%, i la d’equí, amb el 5%.

Però, per què s’ha produït aquest creixement? La clau està en la irrupció de dos fenòmens socials que estant modificant el ‘paisatge’ de les ciutats, però, també, dels escorxadors.

Un és l’augment de la població immigrant. Els ‘nous ciutadans’ han portat amb ells un increment de la demanda de carn, a més d’una nova forma de sacrificar. A Mercabarna, per exemple, els sacrificis segons el ritus islàmic (que l’ha de realitzar un practicant del llibre sagrat dels musulmans (autoritzat per la Junta Islàmica) amb l’animal mirant a La Meca) ja representen el 34% del total de sacrificis de vaquí i oví de l’Escorxador.

L’altre factor que incideix en aquest augment és la globalització dels mercats. I és que, cada vegada més, les empreses usuàries de l’Escorxador dediquen una major part de la seva producció a les exportacions a d’altres països.

Actuacions per satisfer la demanda
En aquest nou context i per fer front a la demanda creixent per part dels clients habituals però també dels possibles futurs operadors, Mercabarna ha apostat per millorar les instal·lacions de l’Escorxador, ampliant l’espai d’aquest centre i construint una nova línia de sacrifici de xai, que va entrar en funcionament a principis d’any.

“L’Escorxador de Mercabarna és el més gran de Catalunya i un dels més moderns d’Europa. Però, gràcies a aquests projectes de remodelació, reforçarem encara més el lideratge de Barcelona com a capital de la indústria alimentària espanyola”, afirmava el tinent d’alcalde d’Hisenda i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona i president de Mercabarna, Jordi William Carnes. Carnes feia aquesta declaració en el transcurs d’una roda de premsa celebrada el 8 de juliol a Mercabarna, on es va fer balanç dels sacrificis assolits per l’Escorxador i es va anunciar el projecte d’ampliació de les instal·lacions.

A més, durant l’acte, es va presentar a l’opinió pública, a través dels mitjans de comunicació assistents, la nova línia de sacrifici de xai. Una nova infraestructura que, juntament amb l’ampliació “suposarà un important increment de la capacitat de servei de l’Escorxador”, assegurava la directora general de Mercabarna, Montserrat Gil de Bernabé.

Més espai per donar més servei
El projecte d’ampliació, que s’iniciarà després de l’estiu, suposarà un augment del 10% de la superfície actual del recinte. Es tracta d’uns 2.000 m2 nous destinats a cambres de conservació i molls de càrrega. Amb aquesta ampliació, l’espai de l’Escorxador dedicat a cambres s’incrementarà un 50%.

“Mercabarna segueix apostant per millorar el servei a les empreses del sector carni de la Unitat Alimentària. Per això, invertirem 3 milions d’euros en aquest projecte”, indicava Gil de Bernabé.
I és que Mercabarna disposa d’un sector carni potent que aglutina el 25% de la producció del sector a Catalunya, gràcies a l’Escorxador i a les més de 30 empreses de transformació instal·lades en aquest mercat que donen valor afegit als productes carnis.

En paraules de Carnes, “es tracta d’un sector carni amb sinergies amb els altres sectors presents en el recinte de Mercabarna, el que permet que un comprador detallista pugui proveir-se de qualsevol producte alimentari sense sortir de Mercabarna”.
Les previsions apunten que aquesta nova àrea estarà en funcionament a finals de 2009.

Una línia de xai a mida
A aquest projecte d’ampliació se suma la posada en marxa a l’Escorxador d’una nova línia de sacrifici d'oví. Amb una inversió de 1,4 milions d’euros, aquesta infraestructura permet impulsar el sector carni de Mercabarna, però també adaptar-se a les necessitats actuals del consum i el comerç, gràcies a la incorporació de la tecnologia més moderna.

“Aquesta línia, que està construïda per una empresa Noruega, no s’assembla a cap del món perquè s’ha dissenyat per a nosaltres, a mida de les necessitats dels nostres usuaris”, afirmava el director de l’Escorxador, Víctor Trigueros.

Gil de Bernabé va destacar l’alta tecnologia d’aquesta línia, cosa que la converteix en “la més moderna d’Europa i una de les poques amb tanta capacitat de sacrifici”. Concretament, la nova línia pot sacrificar uns 4.000 xais al dia, al voltant del 50% del que se sacrifica a Catalunya en una jornada. Per hora, pot sacrificar 500 xais, mentre que amb l’antiga cadena aquesta xifra era de 300.

De fet, un dels trets més importants d’aquesta infraestructura és que la seva maquinària li permet adaptar el volum de sacrifici a les necessitats de la demanda de cada moment, és a dir, és flexible. Una característica fonamental ja que el del xai és un sector amb fortes puntes de vendes per Nadal i Setmana Santa, però durant la resta de l’any el consum disminueix.

Més higiene i més qualitat
La nova línia també incrementa les condicions higienicosanitàries i millora la qualitat dels acabats de les canals.
D’una banda, perquè ha estat dissenyada per limitar el contacte directe dels operaris amb la canal i minimitzar l’ús del ganivet. D’altra banda, perquè degut al disseny de la cadena, la pell cau pel seu propi pes cap als laterals deixant la canal descoberta i fent impossible el contacte de la pell amb la canal.

A més, el disseny d’aquesta línia ha estat pensat també per poder satisfer els nous requisits de traçabilitat i seguretat alimentària. Com explica Trigueros, “l’antiga línia era molt artesanal, per això el fet que la nova cadena estigui més mecanitzada implica una reducció considerable de l’esforç físic que han de fer els treballadors, millorant el comfort, l’agilitat en la feina i la seguretat laboral”.

Aquesta mecanització i reducció de feines per part dels diferents operaris de la línia ha fet possible que la velocitat de treball sigui molt superior a la de l’antiga cadena.

Per a la directora de Mercabarna “les condicions amb les quals es treballa a Mercabarna animarà els operadors a venir a sacrificar al nostre Escorxador. Però, no només per això, sinó també per la qualitat dels acabats de les canals i per les sinergies que es creen amb la resta d’empreses de Mercabarna”.

Trobada amb el empresaris carnis de Mercabarna            Després de la roda de premsa, Jordi William Carnes i Montserrat Gil de Bernabé es van reunir amb els empresaris del sector carni de Mercabarna. Durant la trobada, els empresaris van demanar al tinent d’alcalde que faci de mediador amb la Delegació del Govern a Catalunya per agilitar el funcionament dels Punts d’Inspecció Fronterera (PIF) del Port i l’Aeroport i facilitar, així, les importacions i exportacions dels productes.