Professionals per a empreses amb futur

Postgrau en Gestió d’Empreses d’Alimentació, a Mercabarna

20 de juny de 2008

El sector agroalimentari és dinàmic, està sempre en constant evolució. Les empreses ho saben i són conscients que en aquest entorn tan ‘canviant’ és necessari comptar amb professionals qualificats, preparats per gestionar i prendre decisions a la velocitat que requereix el sector de l’alimentació, en general, i el sector del producte fresc, en particular.

‘Es busca persona dinàmica i innovadora, amb capacitat per negociar, mantenir relacions comercials internacionals, atenta a les tendències del mercat, a les necessitats dels consumidors i especialitzada en productes peribles’. Aquest és el tipus de treballador que avui busquen les firmes agroalimentàries que volen estar ben posicionades al mercat. Un model professional que no sempre els és fàcil de trobar.

Per això, per ‘proveir’ les empreses d’aquest ‘model’ professional, l’Associació de Concessionaris de Mercabarna (Assocome) va impulsar ja fa tres anys la creació d’un postgrau, impartit per la Fundació Triptolemos i la Fundació de la UPC, que se celebra a les instal·lacions de Mercabarna. “La transformació del sector fa que les empreses requereixin aquests nous especialistes, imprescindibles per mantenir la competitivitat de les firmes. Per tant, aquest professional té un gran camí per recórrer a Mercabarna”, assegura Joan Llonch, president d’Assocome.

Una formació a mida
Al llarg de les 200 hores que dura el postgrau, els alumnes estudien en matèries de gestió d’una empresa, com màrqueting i vendes, habilitats de gestió i negociació, compres, legislació, logística, tendències de consum, gestió de la qualitat o economia d’empresa. “El nostre objectiu és formar professionals que disposin dels coneixements i criteris actualitzats i de les eines adequades per gestionar una empresa majorista d’alimentació”, explica la directora del postgrau, Yvonne Colomer.
“L’alumne, segueix Colomer, ha d’acabar el curs amb una visió més global de l’empresa i del sector en general”, cosa que els ha de permetre “millorar la seva activitat dins de l’empresa”.

Una oportunitat per millorar
José Maria Ruíz, gerent de la firma Plátanos Ruíz Carrión, va decidir apuntar-se al curs per intentar millorar aspectes de la feina. “La nostra firma està especialitzada en un producte concret, els plàtans. Vaig fer el postgrau perquè m’interessava tenir una visió més àmplia del sector, ampliar coneixements”, explica. No amaga, però, que va començar el curs amb moltes reticències. “Quan portes molts anys en un mateix sector, a la mateixa empresa, penses que ja ho saps tot, que ningú et pot ensenyar res”. Una idea que va canviar el segon dia de curs, quan va comprovar que podia “aprendre a veure les coses que ja tens interioritzades, que les fas a diari, des d’una altra perspectiva. També t’ensenyen a saber detectar els errors i resoldre’ls”.
Com Jose Maria, la majoria d’alumnes ja treballen al sector “però volen professionalitzar els coneixements que ja tenen”, indica la directora del postgrau.
Però, també, hi ha persones que tenen d’altres motivacions: promocionar-se dins l’empresa o, fins i tot, crear-ne una de nova.
És el cas del Salvador Martí. Abans d’iniciar el curs va ocupar la direcció comercial d’algunes firmes hortofructícoles de Mercabarna. Però li va sorgir una oportunitat: dirigir la seva pròpia empresa. “Tenia aquesta possibilitat i moltes inquietuds i ganes d’aprendre. Per això, vaig fer el postgrau”, assegura el Salvador. Avui és el gerent de Frutas E. Sánchez i afirma que el curs “em va ajudar a tenir imatge global de com s’ha de gestionar una empresa” i, afirma, “és molt diferent la visió de l’empresa com a treballador que com a propietari”.

Un Postgrau obert a tothom
En les tres edicions fetes fins ara, la majoria dels alumnes han estat treballadors d’empreses de Mercabarna. L’Assocome, però, vol estendre el curs a d’altres col·lectius per aconseguir més professionals formats, capaços de treballar a les firmes del recinte.. Per això, l’entitat ha posat en marxa una campanya de difusió a les facultats de Veterinària, Nutrició, Ciència i Tecnologia dels Aliments, Tècnics Agrícoles, etc. “El repte per a la quarta edició del curs és que hi hagi una presència important de joves titulats externs a Mercabarna, perquè les empreses demanden aquests professionals”, explica Llonch.

La borsa de treball
Un dels aspectes més atractius del postgrau és la seva borsa de treball, que reuneix les demandes de professionals de prop de 800 firmes de Mercabarna. “Aquesta borsa ofereix unes garanties molt elevades d’ocupació i grans oportunitats de promoció laboral”, assegura Llonch.
Gran opotunitat per als alumnes però també per a les empreses. “Les persones són les fons d’innovació d’una empresa i les que compten amb personal qualificat són les que tenen més possibilitats de participar en aquest món globalitzat”.