Joan Cebrián: “Un nen en veure pèsols va dir: això són Findus!!!”

Entrevista a Joan Cebrián, Coordinador del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna

16 de maig de 2008

Quina és l’actitud dels nens i nenes quan entren al Mercat Central de Fruites i Hortalisses?
Es queden molt sorpresos. Ells creuen que venen a un mercat convencional, i quan veuen aquella quantitat de fruites, tots aquells colors, les olors... es queden meravellats. Alguns pregunten “però tot això es ven?”, i aleshores recalquem que a Mercabarna es ven d’una forma diferent, al major.

Creus aleshores que els nens que vénen de visita comprenen què és Mercabarna?
Els nens són esponges, i tota la informació que els dónes l’absorbeixen. Ens aturem a explicar-los que des de Mercabarna surten productes alimentaris que van a parar a tot Catalunya i a tot el món, ells ràpidament entenen que tot allò que van a comprar a la botiga de queviures ha sortit de Mercabarna.

Els professors, com valoren la visita a Mercabarna?
La valoren molt positivament. Els nens que ens visiten són de quart de primària, i al llarg d’aquest curs es comença a aprofundir en temes d’alimentació. La visita a Mercabarna els ajuda a mostrar als nens la importància dels aliments frescos. 

Els nens estan familiaritzats amb les fruites i hortalisses que veuen en la seva visita?
No massa, i és comprensible. Els pares treballen fora de casa i per comoditat sovint es menja ràpid i malament. Els nens diuen que beuen sucs “de pot” i mengen iogurts “amb fruites”. Nosaltres els deixem clar que amb això no hi ha prou, i remarquem què és una ració de fruita i la importància que té prendre cinc racions de fruites i hortalisses fresques cada dia.

Quines són les fruites i les hortalisses més populars entre els nens?
De fruites, la taronja, la poma, la pera, el plàtan, les cireres, els maduixots... I d’hortalisses ben poques: la patata... i la coliflor, que no té bona premsa entre els nens; però la coneixen d’oïdes només, després no la identifiquen.

Les hortalisses són les grans desconegudes pels nens... 
Malauradament és així, almenys abans de la visita. Mireu si estan confosos, que en mostrar-los una beina de pèsols, ningú no sap què és allò, però en obrir-la i mostrar els grans de pèsol, tampoc. Una vegada, en preguntar si algú sabia el nom d’aquells granets verds un nen va aixecar la mà ben convençut i va dir: això són Findus! És el que veuen a casa...

A l’hora de fer el tast, gaudeixen de la fruita?
Molt. Tot jugant, tasten fruites i hortalisses que mai no s’havien posat a la boca. Un nen de deu anys ens va dir que era la primera vegada que menjava taronja. A més, quan veuen el producte diuen que no els agrada i quan el tasten sí.

Hi ha alguna fruita en concret que trobin especialment atractiva, ja sigui per l’aparença, el color o el gust? 
Els atreu tot allò que els entri pels ulls: la pitahaia vermella, la carambola, el rambutà, la yuca, el plàtan mascle.... En aquest sentit, les fruites tropicals triomfen. 

Creus que el missatge de ‘5 al dia’ cala entre els nens? 
I tant! Un estiu vam rebre visites de nens que estaven a casals. Abans de la visita al Mercat, vam preguntar a cadascun el nom d’una fruita i un va dir: “Pitahaia!” Vam quedar sorpresos, perquè és una fruita tropical poc comuna. En preguntar al nen com és que coneixia la pitahaia, ens va dir que dos anys abans havia vingut amb la seva escola, i que aleshores va descobrir aquell fruit. A més, ens consta que algunes escoles marquen un dia a la setmana en què els nens han de portar fruita per esmorzar. Això reforça la campanya.